Enligt färsk statistik stannade hotellbeläggningen i Sverige under juli månad på 41 procent – att jämföra med 74 procent samma månad 2019.
När det gäller de lokala siffrorna för Norrköpingshotellen ser det något bättre ut än rikssnittet.
– Jag har inte den exakta siffran, men det rör sig om en beläggning på 65–70 procent, säger Mikael Åhrberg, Bråvikens Hotell- och restaurangklubb, som fungerar som en lokal undergrupp till Visita, branschorganisation för den svenska besöksnäringen.
– Det är ju ändå rätt så bra med tanke på hur det såg ut i våras. Men samtidigt ska man komma ihåg att det är långt från den nivå det har varit tidigare. Normalt sett brukar det vara en beläggning på 80–90 procent i juli månad för hotellen i Norrköping, säger han.
Mikael Åhrberg kan peka ut en stor bidragande faktor till att de lokala julisiffrorna ser okej ut.
– Det har att göra med att Christine Karmfalk såg till att Kolmårdens djurpark kunde vara öppet och att man fick släppa in cirka 4 000 besökare per dag. Jämför det med Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, där man bara fick ta in 50 personer.
– Det hade varit en katastrof om inte djurparken fått hålla öppet, konstaterar Mikael Åhrberg.
Enligt Mikael Åhrberg har sommarens "hemestrar" varit en välkommen andningspaus för Norrköpingshotellen. Men coronaanpassningen har ändå fått allvarliga konsekvenser för branschen.
– De flesta hotellen har ju fått sänka priserna på sina rum.
Enligt Visita föll snittpriserna på svenska hotell med åtta procent i landet, från 987 kronor i juli 2019 till 911 kronor i juli 2020. Det innebär att de samlade logiintäkterna för hotell föll med 49 procent i landet.
– Samtidigt har många anpassat sina kostnader i form av färre anställda. Vilket i sin tur ställde till det när efterfrågan ökade, då fanns det inte personal nog.
Hur ser det nu ut för hösten?
– Min känsla är att det just nu är ganska tomt i böckerna. Vi måste få igång affärsresorna igen, men tyvärr ser det rätt så mörkt ut på den fronten.
Enligt Mikael Åhrberg är det få företag som vågar satsa på konferenser i höst.
– Det är lite av moment 22. Det får vara 200 deltagare på konferenser, de omfattas inte av 50 personersregeln. Men det finns inga lokaler som är så stora att man kan garantera avstånd enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi får nog se fortsatta permitteringar och hoppas att staten fortsätter med bidrag, säger han.