– Vid nybyggnationer finns klimatanpassningarna inbyggda i själva regelverken, men i områden med äldre bebyggelse måste vi anpassa varje enskild byggnad, säger Stefan Källman, chef för projekt och inköp på Hyresbostäder.
Hyresbostäder är Norrköpings största bostadsföretag, med cirka 9 800 lägenheter och drygt 300 lokaler. Merparten av dessa har ett betydande antal år på nacken och byggdes utan tankar på kraftiga skyfall eller långvarig extremvärme.
Vi träffas i Ljura, ett område som tog form under 1950-talet.
– Det här är ett bra exempel på område med både utmaningar och möjligheter, säger Stefan Källman och berättar att det inte är möjligt att ta fram en generell lösning för hela fastighetsbeståndet i staden.
Varje stadsdel måste i stället rustas efter sina egna förutsättningar. Han pekar ut ett antal saker som kan skapa bekymmer vid kraftiga skyfall. Han visar hur marken sluttar ned mot husen och hur entréer och väggar saknar betongklackar eller annat som kan hindra vatten från att tränga in. Han pekar vidare på att nedgångarna till källare saknar tak.
– Det är estetiskt snyggt, men det finns egentligen ingenting som hindrar vatten från att rinna rakt in i husen, förklarar han.
– På källarplan ligger både husens el- och värmecentral, blir det översvämning och de slås ut går det inte att bo här.
Hyresbostäder försöker att hitta lösningar för att motverka sådana scenarion. Bland annat ser de över avloppen och försöker att minska antalet hårdgjorda ytor omkring husen, så att vattnet kan rinna undan. Han visar bland annat en nybyggd parkeringsplats där armering och gräs har ersatt den traditionella asfalten.
– Armeringen ger bäring och gräset gör att vattnet kan tas omhand.
Intill parkeringsplatsen ligger Ljuraparken. Den är viktig både för svalka under varma sommardagar och för att skydda mot översvämningar. Hyresbostäder skulle gärna se att vatten kunde ledas dit för att skydda bebyggelsen. Parken ägs dock av kommunen.
– Många åtgärder måste göras i samarbete med andra parter. Då tar det längre tid, men det gäller att jobba långsiktigt.
Förutom Ljura finns ett flertal andra riskområden i Norrköping som bör ses över, bland annat Klockaretorpet och Ringdansen.
Under 2018 genomförde Hyresbostäder i samarbete med Liu en riskanalys, vilken resulterat i en prioriteringslista där deras olika byggnader och utemiljöer rangordnats efter var riskerna är som störst. Listan betas nu av.
– Exempelvis de lokaler som inhyser omsorgsboenden med personer som är svåra att flytta vid en översvämning ligger högst upp på listan.
Är det kostsamt att klimatanpassa?
– Vi måste såklart vara hållbara både miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Men gör vi inte åtgärder nu kommer det att bli betydligt mer kostsamt i längden. Klimatförändringarna är en realitet vi har att förhålla oss till.
Någon prognos för vad anpassningarna kommer att kosta finns inte i nuläget, men de klimatåtgärder som hittills har genomförts har kostat dem omkring 250 000 kronor.
Företagets klimatarbete handlar inte enbart om anpassningar, utan även om att minska det egna klimatavtrycket. De har nyligen tagit beslut om att halvera utsläppen av växthusgaser och minska restavfallet med 25 procent fram till 2030.
– Med facit i hand hade det så klart varit klokt att ställa om tidigare, men det är ingen anledning till att ge upp nu.