Flera politiker reagerade starkt efter att ha läst NT:s granskning om olja i Marviken. Anläggningen ägs numera av Niclas Adler, som själv hävdar att han har god kontroll över sin fastighet.
– Som kommunpolitiker känner jag stor oro, det blir en viktig fråga för hela kommunen. Ett oljeutsläpp i känslig skärgårdsmiljö vore en katastrof både för miljön och för medborgarna, säger Nicklas Lundström (V).
Vattenfall skulle ha sanerat oljebergrummet och marken runt omkring Marviken innan fastigheten såldes. Men i länsstyrelsens handlingar framgår att det uppskattningsvis finns 137,5 kubikmeter olja kvar i bergrummet.
– Jag hade ingen aning om oljan. Min reaktion efter att ha läst er granskning är att jag blir misstänksam mot Adler. Han säger en sak och länsstyrelsen en helt annan. Skulle det läcka ut 137 kubikmeter olja i det här naturområdet kan det ställa till stor skada för miljön och det verkar inte som att Adler tar ansvar för att se till så att det inte händer, säger Christian Widlund (C).
I november rapporterade en privatperson, Johan Perlström, att han sett ett misstänkt oljeläckage i vattnet utanför Marviken. Han larmade myndigheterna, men inga prover togs på vattnet.
– Det räcker inte att bara flyga över området, man måste ta prover på vattnet, säger Robert Nordman (MP).
Känner du oro efter att ha läst granskningen?
– Självklart. Det här är nära ett natura 2000-område, ja hela Bråviken påverkas oavsett hur sakta oljan sipprar ut. Kombinationen olja och grundvatten i samma mening är i sig oroande.
Nu vet vi ju inte om olja sipprar ut?
– Det kan säkert finnas andra orsaker (till Johan Perlströms iakttagelse), en bil skulle ha kunnat läcka exempelvis, men fram tills man vet det säkert måste man utifrån en allmän försiktighet konstatera att oljebergrummet är en risk.
Det är länsstyrelsen som har tillsynsansvar, men flera oppositionspolitiker vill se en politisk dialog på kommunal nivå om den kvarvarande oljan i Marviken.
– Jag vill veta om vi inom kommunen har någon möjlighet att ligga på och kontrollera anläggningen så att inga läckage sker, säger Nicklas Lundström.
Frågan om Marviken hamnar på kommunens bord så snart Niclas Adler skickar in ansökningar om bygglov eller planändringar.
Skulle oljefyndet i Marviken kunna påverka planansökningar?
– Ja, det skulle det naturligtvis göra. Man behöver värdera hur området rubbas, hur man dränerar och vad som går att bygga. Det är ju uppenbart att det finns förgiftad mark som man behöver ta hänsyn till, säger Robert Nordman.
Socialdemokraten Olle Vikmång säger också att man måste ta hänsyn till föroreningar vid alla planarbeten och att NT:s granskning pekar på länsstyrelsens och fastighetsägaren Niclas Adlers ansvar att ha koll på anläggningen.
– Det är oroande om det finns olja som riskerar att tränga ut i naturen och som ingen haft koll på, säger han.
Politikerna som styr Norrköping är försiktiga i sina uttalanden. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) skriver i ett sms att hon har tillit till länsstyrelsens bedömningar och åtgärder framåt. Hon vill inte spekulera kring om oljan skulle kunna påverka framtida planer.
"Varje ärende som kräver tillstånd prövas av olika myndigheter och då får markägaren reda på vad som gäller", skriver Sophia Jarl.