Säpos meddelade i veckan att antalet svenska medborgare som anslutit sig till al-Qaidainspirerade grupper ökar och nu är uppe i 90 personer jämfört med "omkring 85", som Säpo tidigare gått ut med. 23 av dem har dödats.
Allt som rapporteras om Islamska staten, IS, får mycket uppmärksamhet.
– Tyvärr är det en del som importerar det här och det kan öka spänningarna här, säger en talesperson för den största moskén i Norrköping när NT träffar honom och en kollega på kontoret intill bönerummet.
Han vill vara anonym, eftersom han och hans kolleger i moskéstyrelsen utsätts för hot och hets från främlingsfientliga grupper. Det faktum att polisen hittat brännbara vätskor vid moskébranden i Hageby, vilket visar att den var anlagd, är också en tydlig indikation på att det finns en hotbild mot muslimer i allmänhet och i synnerhet de som klär sig mer traditionellt.
Nyligen blev dessutom en av dem uthängd som IS-krigare på Internet sedan han fotograferats utanför en skola, där han skulle hålla en föreläsning.
– Jag och många andra som bär traditionell klädsel är mycket utsatta och det blir värre så fort det hänt något allvarligt där muslimer varit inblandade, som i Kanada häromdagen. Vad de inte tänker på är att det finns 1,5 miljard muslimer i världen och att enbart en liten andel är involverade i dessa händelser. Var är resten? Vi lever vanliga liv, säger han.
Han och kollegan anser att en debattartikel av Yulmay Afzali, som är flykting i Sverige sedan tre år och tidigare regeringstjänsteman i Afghanistan, som publicerades i Svenska Dagbladet den 18 oktober späder på ryktesspridningen.
I artikeln påstår Yulmay Afzali att han den 26 september deltog i den sedvanliga fredagsbönen i en moské i Norrköping. Den här dagen reagerade han på att det var mycket färre deltagare, högst 50 mot ett hundratal som det brukade vara. Framför allt saknade han de yngre männen.
Förklaringen fick han av sin vän, som sade: "De flesta har åkt till Syrien och Irak för jihad. De har anslutit sig till IS".
I den diskussion som följt på artikeln har deras moské blivit utpekad.
– Jag vet inte varför flera dragit den slutsatsen, men det kanske beror på att vi har Norrköpings största moské och att det kommer väldigt många ungdomar hit. Men vi och de andra moskéerna vet inte vem han är. Han finns inte heller med på det bild- och videomaterial som samlades in den 26 september eller från tidigare fredagsprednikningar.
Mensur Mustafic, ordförande i Norrköpings islamiska råd, dementerar också uppgifterna.
– Våra tre moskéer brukar vara fullsatta och var det även den 26 september. Säpo vet att det bara är ett par personer som åkt ner och anslutit sig till IS. De har stenkoll.
För att få fram underlag ringde talespersonerna för den utpekade församlingen till Säpo och fick samma uppgifter som Mustafic.
– Afzali påstår i artikeln att ett femtiotal åkt. Det är absurt. Även om det var fem till tio personer hade vi fått veta det. Han bygger sin artikel på hörsägen.
De anser att ryktesspridning av det här slaget är oerhört farlig, eftersom det kan öka spänningarna och spoliera det interreligiösa projekt som pågår mellan olika trossamfund och församlingar i Norrköping för att öka toleransen.
– Vi arbetar tillsammans för ett bättre Norrköping, där alla kan leva tillsammans oavsett religiös tillhörighet och etnicitet. När han kastar ur sig sådana här saker kan det förstöras.
Yulmay Afzali har genom sitt förlag, Mummelförlaget, avböjt att bli intervjuad i NT.