Inne på reklambyrån mitt på Trädgårdstorget i Linköping lyser flitens lampa. Medarbetarna sitter med sina näsor mot datorskärmarna. Vi träffar Douglas Lindevall, vd, Hanna Candell, digital art director, och Daniel Dufwenberg, creative director.
De berättar om hur reklambyråernas arbete har förändrats.
– Marknadsföringen har flyttat in i styrelserummen, på högsta nivå. Förr mötte vi en relativt ensam marknadschef. I dag blir vi en del av marknadsavdelningen.
Redan från början var de inriktade mot webbplatser. Men pappersprodukten leverfortfarande sida vid sida med den digitala.
– När vi får en kund så tänker vi alltid på vilka digitala kanaler vi ska använda. Samtidigt behövs ofta tryckta produkter i många sammanhang. Särskilt om man ska nå en riktigt bred grupp, säger Douglas Lindevall.
Trycksaker som årsredovisningar, kundtidningar och produktinformation, och till och med kuponger, lever fortfarande.
– Det fanns en tid då man satsade enbart på digitala årsredovisningar. Men det gav inte så många nedladdningar, och läsningen gick ned. Bolagen vill gärna kunna visa upp en tryckt årsredovisning med intressant formgivning och pappersval.
Enligt Lindevall är det viktigt att bestämma när det är bäst att välja kanal.
– Det handlar kanske om hur bred målgrupp man vill nå. Allra bäst blir det när det finns synergier mellan papper och digitalt. Köper man en bil vill man kanske sitta hemma och kolla i en fin katalog först, och sedan fördjupa sig på nätet. Tidningsmagasin och dagspress är ganska duktiga på att få läsaren att röra sig mellan och använda både papper och digital media.
Redan från början var Ariom nischad mot webbplatser. Men på 1990-talet hade företagen helt andra krav.
– Man ville vara med på webben. Men egentligen flyttade man bara det man tidigare gjort från papper till webb, säger Daniel Dufwenberg.
Har ni någonsin fått höra att företagen vill göra sin hemsida själva i stället?
– Det kom en sådan trend ockå, men i dag är det så mycket som ska fungera med en webbsajt att det är svårt att genomföra det själv. Vi brukar erbjuda support under en tid, säger Douglas Lindevall.
Med dagens teknik är vi människor inte så isolerade som en gång i tiden, vilket utmanar reklammakarna:
– Man jämför lokala varumärken med de globala företagens varumärken, och förväntar sig samma standard. Därför är det viktigt med ett bra utformat varumärke.
Hanna Candell beskriver träffande den nya ordningen:
– Det är mottagaren som bestämmer. Det ska gå fort. Och man förväntar sig att formaten är responsiva, alltså passar alla skärmstorlekar som desktop, surfplatta och mobiltelefon. Det gäller inte längre att skrika högst. För att bryta sig igenom bruset blir det allt viktigare för företag att förmedlaintressanta berättelser.
Ett exempel är den kampanj om brandsäkerhet som Ariom gjorde till Räddningstjänsten Östra Götaland.
– Där var syftet att brandsäkra de man tycker om genom att dela ut en checklista. Kampanjen utformades både genom en analog lista och genom en app där man valde en vän, checkade av listan och delade det på Facebook. Det var en kampanj med bra utslag. Välvilja sprids väldigt lätt och är något man gärna delar med sig av, säger Hanna Candell.
Ytterligare en förändring är de digitala tjänsterna. IT-bolagen bygger ofta spännande tjänster i form av mjukvara. Men många lämnar den grafiska utformningen till reklambyråerna.
– Vi får vara med och utforma hela gränssnitt, alltså är vi med och bygger produkten och dess varumärke. Jämför det med att sälja ett par skor. Då skulle vi ju aldrig förändra själva produkten. Men med mjukvara och digitala produkter är det annorlunda. Och det är något helt nytt för vår bransch, förklarar Daniel Dufwenberg.
Sammantaget tror de att reklambyråerna kommer att behövas även i framtiden, även om medielandskapet förändrats med internet.
– Hittills har det inte kommit något digitalt verktyg för att generera en riktigt bra idé, konstaterar Daniel Dufwenberg.