Nya hyresgäster på plats på klassisk Norrköpingsmark

Den 30 januari 2018 började rivningen av det anrika studentboendet Bollen. Nu, drygt två och ett halvt år senare, har kvarteret Domaren tagit över den klassiska platsen.

Belatchew Arkitekter har hjälpt Hyresbostäder att skapa kvarteret Domaren.

Belatchew Arkitekter har hjälpt Hyresbostäder att skapa kvarteret Domaren.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2020-09-11 07:27

Under närmare ett halvt sekel var Bollen ett studentboende. I kvarteret mellan Östgötaporten och Lennings sjukhem har byggnaden under åren haft cirka 10 000 studenter och elever boende i byggnaden. Nu är det dags för kvarteret att skriva ny historia.

Lennart och Lisbeth Jonsson är precis nyinflyttade sedan cirka två veckor och berättar att de första intrycken som de har fått är enbart positiva.

– Vi bodde i ett lite äldre hus tidigare, så en nybyggnation känns fantastiskt. Allt är nytt och fräscht med bra standard, säger Lennart.

– I vår förra lägenhet hade vi inte ens tvätt och diskmaskin – och här har vi allt, fyller Lisbeth på med.

Att Östgötaporten ligger bredvid deras hem var inte avgörande för parets beslut att flytta till Domaren, men det är ingen nackdel. Lennart har sedan många år haft IFK Norrköpings hemmaplan som arbetsplats.

– Det tar väl 45 sekunder om jag går i normal takt. Problemet är väl snarare att jag går dit för ofta nu, men annars är det smidigt, berättar han med ett leende.

Kvarteret består av tre kubformade punkthus med 82 bostäder. Det är 17 ettor, 16 tvåor, 33 treor och 16 fyror. Priset varierar och ligger mellan dryga 6 000 och 13 000 kronor. I en av huskropparna planeras även för en restaurang som hyresgäst.

Hyresbostäders Lars Löfgren, marknadschef, och Åse Ringborg, marknadsansvarig, beskriver kvarteret som citynära och med ett bra parkläge. Inte mitt i stan, men ändå lugnt och luftigt. Alla lägenheterna är redan idag uthyrda, men med nybyggnation och pandemi var det en extra utmaning.

– Den stora utmaningen med nyproduktion är ju att byggnaderna inte är klara när man tar emot intresseanmälningar. Vi får jobba mycket med känsla, visualiseringar och personliga kontakter. Corona gjorde att vi fick göra en del justeringar i presentationen. Vi fick hitta nya lösningar, berättar Åse Ringborg.

Vid tidigare byggnationer i närheten har det funnit klagomål på både strålkastarljus och även det folkliv som uppstår med jämna mellanrum.

– Vi har varit tydliga med i vilket sammanhang som byggnaderna finns. Visst, det tränas en del och även matcher, men det är nog de flesta helt okej med, säger Lars Löfgren.

Kostnad?

– Vår projektbudget som styrelsen tog beslut om låg på 235 miljoner kronor. Nu är ju inte slutnotan helt klar än men vi håller budget, berättar Lars Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!