De satsar på restaurang och café i klassiska huset

En samlingspunkt med café, restaurang, bryggeri och försäljning av keramik. Nya ägarna till missionshuset i Krokek har storslagna planer för det klassiska huset.

Missionshuset i Krokek går från kyrkobyggnad till restaurang. De nya ägarna behåller det ursprungliga utvändiga utseendet men inomhus kommer mycket att förändras.

Missionshuset i Krokek går från kyrkobyggnad till restaurang. De nya ägarna behåller det ursprungliga utvändiga utseendet men inomhus kommer mycket att förändras.

Foto: Axel Johansson

Norrköping2023-11-07 10:00

Sedan några månader tillbaka har missionshuset, med anor från 1930-talet, nya ägare. Magnus Persson, Sissa Susanne Persson Maresch och Fredrik Jardmark. Trion har vittgående planer för kyrkobyggnaden.

Till nästa sommar är det tänkt att de omvandlat missionshuset till en restaurang med namnet "Lilla Gula".

– Vi tycker att det saknas lite restauranger i Kolmården. Det är mest pizzerior här. Det här är ett otroligt fint hus som kan bli en samlingspunkt för alla, säger Sissa Persson Maresch, som är uppvuxen i Krokek.

undefined
Missionshuset i Krokek går från kyrkobyggnad till restaurang. De nya ägarna behåller det ursprungliga utvändiga utseendet men inomhus kommer mycket att förändras.

Sedan Magnus Persson och Sissa Persson Maresch var på visning har planerna grott.

– Det kändes som en chans som var för bra för att missa. Vi har alltid massor av olika idéer och har letat länge efter ett ställe där man kan göra något kul, säger Magnus Persson.

– Det vi vill är att det ska bli en samlingspunkt för Krokeksborna, men det kan också bli ett utflyktsmål för Norrköpingsbor. Det är många turister som kommer förbi här, fyller Sissa Persson Maresch i.

Inomhus räknar de med att kunna ta emot femtio gäster och att ungefär åttio kan sitta i trädgården under sommaren.

– På sommaren kanske det blir mer hektiskt. Då blir det mer av ett sommarcafé, säger Sissa Persson Maresch.

– Jag brinner ganska mycket för vintertiden. Att anordna quizkvällar och roliga grejer för människorna i byn. Det hoppas jag vi får till under vintern, säger Magnus Persson.

undefined
Fredrik Jardmark står i vad som ska bli Lilla Gulas kök. Det återstår en hel del arbete innan restaurangen kan öppna. Ägarna räknar med att det blir femtio sittplatser inomhus och om cirka åttio platser utomhus under sommaren.

I projektet har de fått med sig Fredrik Jardmark, som har lång erfarenhet inom restaurangbranschen. Han kommer att bli restaurangansvarig.

Vad för typ av mat som kommer att serveras? Det återstår till viss del att se.

– Det kommer att vara en klassisk caféverksamhet med sju sorters kakor. Sen är vår tanke att det ska vara vällagad mat från grunden. Det enda vi har sagt är att vi inte ska ha är pizza. Det får vi inte, säger Fredrik Jardmark och skrattar.

undefined
"Huset har jag alltid tyckt om. Det är fint att det blir något som alla kan ta del av", säger Sissa Susanne Persson Maresch. Ägarna har fått bygglovet, sedan återstår att söka serveringstillstånd och tillstånd från miljö- och hälsa när det börjar närma sig öppning.

Sissa Persson Maresch beskriver Lilla Gula som "möjligheternas hus". En möjlighet för henne och Magnus Persson att utveckla sina hobbys. Att dreja och brygga öl.

– Vi vill att det ska vara ett hantverk runt allting. Med en kock som lagar hemlagad mat, som serveras på min hemmagjorda keramik och med Magnus egengjorda öl.

De ser även möjligheter för konstnärer att ställa ut konst i lokalen. Scenen längst fram i lokalen kommer de att förlänga för att ge möjlighet för framträdanden.

Målet är att Lilla Gula ska öppna den 1 maj 2024.

undefined
Fredrik Jardmark, Sissa Susanne Persson Maresch och Magnus Persson tog klivet och satsar på en café- och restaurangverksamhet i det klassiska huset.
Karta: Missionshuset i Krokek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!