Varje år jämförs landets olika protesverksamheter i det nationella höft- och knäprotesregistret. Vrinnevisjukhusets ortopedmottagning ligger på förstaplats när det gäller protesöverlevnad bland höftprotespatienter (hur många proteser som sitter kvar efter tio år) och har även låga siffror när det gäller reoperationer. Även på knäsidan toppar Vrinnevi med en tredjeplats i Sverige när det gäller patientnöjdheten.
Vi har tidigare berättat om ortopedläkare i Norrköping som känt oro för den framtida verksamheten när regionen inför en ny upphandling av Motala Lasarett. Och få patienter i östra länsdelen verkar veta att protesoperationer utförs på Vrinnevisjukhuset. En av dem som nyligen upptäckt specialistvården är Gunilla Waldenström i Norrköping som fick ett nytt knä för drygt en månad sedan.
– Jag hade ingen aning om att man kunde opereras här hemma. Jag hade haft ont i ett år och till slut gick det inte längre. Jag gick till vårdcentralen och fick en tid till röntgen och sedan gick det fort.
Först: artrosskolan
Det är just de effektiva led- och vårdtiderna samt teamarbetet som är en av Vrinnevisjukhusets styrkor inom protesverksamheten, berättar sjuksköterskorna Eva Alpeus och Annette Nordström. Numera har vårdtiderna halverats då patienterna ofta kan gå hem efter två dagar. Fler patienter hinns med och planerade operationer påverkas inte så mycket av de akuta. En annan bidragande faktor är troligen att alla patienter måste gå i artrosskola innan de får komma till ortopedmottagningen för en bedömning. Förhoppningsvis medför artrosskolan att en operation aldrig behövs eller i alla fall kan skjutas på framtiden.
– En protes kan aldrig bli lika bra som en originalled, säger Hanna Hillestrand, fysioterapeut på Rehab Öst som håller i artrosskolan som för tillfället huserar i tillfälliga lokaler i Folkets hus. Du blir begränsad och kan inte springa exempelvis.
Artrosskolan vänder sig till både höft- och knäledspatienter och lär patienten vilken typ av träning som är bra.
– När man har artros är det vanligt att man blir mindre aktiv, vilket kan förvärra artrosen, säger Hanna Hillestrand. Alla patienter som hänvisas till artrosskola genom går den, efter det vill drygt 40 procent fortfarande bli opererade. Efter tre månader är siffran nere på 20 procent, säger Hanna Hillestrand.
Ingen lång väntetid
De som inte blir hjälpta av artrosskolan får slutligen en remiss till ortopedmottaningen. Eva Alpeus som är inskrivningssjuksköterska är den som patienten får möta först. Därefter tar Annette Nordström över som är operationsplanerare. Patienten får även träffa en läkare samma dag.
– När patienten kommer hit så ska de ha fått en bedömning gjord när de går hem, det ingår i ett arbetssätt som heter ”Tid direkt” som från början var ett projekt, berättar Annette Nordström.
Om doktorn bedömer att en operation är nödvändig har patienten även fått en operation inplanerad när han eller hon lämnar sjukhuset.
De flesta operationer utförs inom 60 dagar som är målet för Östergötlands specialistsjukvård. Den här tiden på året finns möjlighet att bli opererad inom två veckor.
– Det är många som väljer att avboka inför semestern, har man haft ont så länge kan man lika gärna vänta lite till, verkar man resonera, säger Annette Nordström.
"Mår mycket bättre"
Drygt hälften av de patienter som har fått remiss till ortopedmottagningen får aldrig någon operation.
– Det kan beror på riskfaktorer som högt BMI, att man röker eller har någon infektion i kroppen, säger Eva Alpeus. Vi gör en noggrann hälsokontroll innan operation där vi även kontrollerar tandstatus.
Gunilla Waldenström är glad att hon var i fysiskt bra form att klara en operation. Artrosskolan var en bra förberedelse.
– Jag har alltid varit aktiv men när jag hade så ont klarade jag inte att gå 100 meter.
Nu väntar en rehabilitering på ett par månader och tack vare artrosskolan vet hon redan hur hon ska träna.
– Nu mår jag mycket bättre och mitt mål är att klara av att spela golf till hösten.