Från pappas vedugn i barndomshemmet – till italiensk restaurang

En ny restaurang har öppnat på Nya torget. Det är tvillingbröderna Jakob och Habib Behno som tillsammans med sin svåger Josef Chamoun står bakom den italienska tavernan Vicino. "Jag bestämde mig för affären på en dag", säger Josef Chamoun.

I mitten på juni öppnade den nya restaurangen för gäster.

I mitten på juni öppnade den nya restaurangen för gäster.

Foto: Saga Helin

Norrköping2024-07-13 15:00

Flera verksamheter har kommit och gått på Nya torget de senaste åren. Den mexikanska restaurangen Cabo taqueria byttes ut mot italienaren Luca & Toni, som också den stängde igen. Senast gick även hamburgerkedjan Bores samma öde tillmötes.

Nu har en ny restaurang flyttat in, och trots den tidigare historiken på torget så är inte ägaren orolig.

– Jag är 99 procent säker på att vi kommer att stanna. Vi kommer kunna ta hand om restaurangen på det sättet som krävs, säger Josef Chamoun.

undefined
Jakob Behno, Josef Chamoun och Habib Behno delar alla samma kärlek till den italienska matkulturen.

Det är pizza- och pastarestaurangen Vicino som tagit över Luca & Tonis tidigare lokaler. Stället må vara nytt, men de ansvariga är långt ifrån nybörjare i pizzabranschen.

I trion bakom Vicino finns Josef Chamoun som också driver Anitas pizzeria i Skärblacka. När han såg att lokalen på Nya torget 1 skulle bli ledig så tog det inte lång tid för honom att ta ett beslut.

– Jag bestämde mig på en dag. Jag funkar så. Jag kan inte gå runt för länge och tänka på det, säger han.

undefined
Ägaren Josef Chamoun tyckte att lokalen passade perfekt för att kunna spegla känslan av att befinna sig på en italiensk restaurang.
undefined
Restaurangen har öppet för lunch och middag.

Du har ju en restaurang till. Kommer du hinna med?

– Jag älskar att jobba. Vissa tycker om att fiska, eller träna, jag gillar att jobba, säger han.

Lyckligtvis är han inte ensam med att driva verksamheten framåt. Med sig har han tvillingbröderna Jakob och Habib Behno, som även dem har lång restaurangerfarenhet.

– Vår pappa har haft restaurang sedan vi var små, så vi är uppvuxna i det där, berättar Jakob Behno.

Tvillingbröderna var redan som unga pionjärer inom yrket.

– Pappa hade byggt en vedugn hemma. Så ett sommarlov fick vi idén om att ta beställningar av våra grannar och leverera pizza, säger Habib Behno.

Intresset följde med dem in i vuxenlivet. För ett par år sedan drev de en annan restaurang i stan, men de långa hårda arbetsdagarna kom att konsumera all deras fritid.

– Det blev för mycket. Så vi valde att sälja och sedan dess har vi gjort lite vad vi har känt för och provat oss fram, säger Habib Behno.

undefined
På Vicinio serveras napolitansk pizza som tillagas i en ugn som går upp mot 500 grader.
undefined
På menyn finns också pasta och sallad.

Nu är ni ändå tillbaka i branschen?

– Det är någonting som alltid drar oss tillbaka hit. Så när vår svåger frågade om vi var på att öppna något nytt så kändes det rätt, säger Jakob Behno.

Någonting nytt blev italienska tavernan Vicino, men det finns hintar om att pappas vedugn från barndomen finns med dem fortfarande.

– Vi valde namnet Vicino, på italienska betyder det "nära", eller "granne", säger Jakob Behno.

Karta: Vicino
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!