FrĂ„n pappas vedugn i barndomshemmet – till italiensk restaurang

En ny restaurang har öppnat pÄ Nya torget. Det Àr tvillingbröderna Jakob och Habib Behno som tillsammans med sin svÄger Josef Chamoun stÄr bakom den italienska tavernan Vicino. "Jag bestÀmde mig för affÀren pÄ en dag", sÀger Josef Chamoun.

I mitten pÄ juni öppnade den nya restaurangen för gÀster.

I mitten pÄ juni öppnade den nya restaurangen för gÀster.

Foto: Saga Helin

Norrköping2024-07-13 15:00

Flera verksamheter har kommit och gÄtt pÄ Nya torget de senaste Ären. Den mexikanska restaurangen Cabo taqueria byttes ut mot italienaren Luca & Toni, som ocksÄ den stÀngde igen. Senast gick Àven hamburgerkedjan Bores samma öde tillmötes.

Nu har en ny restaurang flyttat in, och trots den tidigare historiken pÄ torget sÄ Àr inte Àgaren orolig.

– Jag Ă€r 99 procent sĂ€ker pĂ„ att vi kommer att stanna. Vi kommer kunna ta hand om restaurangen pĂ„ det sĂ€ttet som krĂ€vs, sĂ€ger Josef Chamoun.

undefined
Jakob Behno, Josef Chamoun och Habib Behno delar alla samma kÀrlek till den italienska matkulturen.

Det Àr pizza- och pastarestaurangen Vicino som tagit över Luca & Tonis tidigare lokaler. StÀllet mÄ vara nytt, men de ansvariga Àr lÄngt ifrÄn nybörjare i pizzabranschen.

I trion bakom Vicino finns Josef Chamoun som ocksÄ driver Anitas pizzeria i SkÀrblacka. NÀr han sÄg att lokalen pÄ Nya torget 1 skulle bli ledig sÄ tog det inte lÄng tid för honom att ta ett beslut.

– Jag bestĂ€mde mig pĂ„ en dag. Jag funkar sĂ„. Jag kan inte gĂ„ runt för lĂ€nge och tĂ€nka pĂ„ det, sĂ€ger han.

undefined
Ägaren Josef Chamoun tyckte att lokalen passade perfekt för att kunna spegla kĂ€nslan av att befinna sig pĂ„ en italiensk restaurang.
undefined
Restaurangen har öppet för lunch och middag.

Du har ju en restaurang till. Kommer du hinna med?

– Jag Ă€lskar att jobba. Vissa tycker om att fiska, eller trĂ€na, jag gillar att jobba, sĂ€ger han.

Lyckligtvis Àr han inte ensam med att driva verksamheten framÄt. Med sig har han tvillingbröderna Jakob och Habib Behno, som Àven dem har lÄng restaurangerfarenhet.

– VĂ„r pappa har haft restaurang sedan vi var smĂ„, sĂ„ vi Ă€r uppvuxna i det dĂ€r, berĂ€ttar Jakob Behno.

Tvillingbröderna var redan som unga pionjÀrer inom yrket.

– Pappa hade byggt en vedugn hemma. SĂ„ ett sommarlov fick vi idĂ©n om att ta bestĂ€llningar av vĂ„ra grannar och leverera pizza, sĂ€ger Habib Behno.

Intresset följde med dem in i vuxenlivet. För ett par Är sedan drev de en annan restaurang i stan, men de lÄnga hÄrda arbetsdagarna kom att konsumera all deras fritid.

– Det blev för mycket. SĂ„ vi valde att sĂ€lja och sedan dess har vi gjort lite vad vi har kĂ€nt för och provat oss fram, sĂ€ger Habib Behno.

undefined
PÄ Vicinio serveras napolitansk pizza som tillagas i en ugn som gÄr upp mot 500 grader.
undefined
PÄ menyn finns ocksÄ pasta och sallad.

Nu Àr ni ÀndÄ tillbaka i branschen?

– Det Ă€r nĂ„gonting som alltid drar oss tillbaka hit. SĂ„ nĂ€r vĂ„r svĂ„ger frĂ„gade om vi var pĂ„ att öppna nĂ„got nytt sĂ„ kĂ€ndes det rĂ€tt, sĂ€ger Jakob Behno.

NÄgonting nytt blev italienska tavernan Vicino, men det finns hintar om att pappas vedugn frÄn barndomen finns med dem fortfarande.

– Vi valde namnet Vicino, pĂ„ italienska betyder det "nĂ€ra", eller "granne", sĂ€ger Jakob Behno.

Karta: Vicino
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!