Liberalerna håller förtroendeomröstning om Svedahl

Ja eller nej. På måndagen ska det avgöras; Har Liberalerna i Norrköping fortsatt förtroende för sin gruppledare Reidar Svedahl? Om inte bör han avgå – det menar partiet på riksnivå.

På måndagskvällen håller Liberalernas medlemmar i Norrköping en omröstning om förtroendet för partiets gruppledare Reidar Svedahl. Oavsett resultatet kan Reidar Svedahl fortsätta som kommunalråd - om han själv vill.

På måndagskvällen håller Liberalernas medlemmar i Norrköping en omröstning om förtroendet för partiets gruppledare Reidar Svedahl. Oavsett resultatet kan Reidar Svedahl fortsätta som kommunalråd - om han själv vill.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-01-07 13:30

På måndagskvällen kan framtiden för Reidar Svedahl komma att avgöras. Då håller nämligen Liberalerna i Norrköping ett möte där förtroendefrågan ska behandlas. Bakgrunden är att kommunalrådet först blivit utredd och sedan varnad av sitt eget parti för att han skickat olämpliga kommentarer till en kvinnlig KD-politiker.

I samband med L-medlemmarnas beslut om en förtroendeomröstning den 19 december valde Reidar Svedahl att rejält lätta på trycket. I en intervju med NT på väg in till mötet sa han bland annat följande:

– Jag gjorde en jättedum grej för en månad sedan och det har jag bett om ursäkt för och det har jag också fått en varning för. Men det som det är frågan om nu är politiskt fulspel på hög nivå och bakom folks rygg. Det är i syfte att få mig att avgå. Så är politiken, men jag har aldrig varit med om att den varit så här ful.

Han sa vidare:

– Nu ska jag vara tydlig. Oavsett vad som sägs här inne ikväll så har jag bestämt mig för att inte avgå på grund av politiskt fulspel. Jag är lugn och sansad och jag har tänkt över det här i en månad. Fulspelet har förstärkt min tro och ytterligare ett skäl till att jag inte ska avgå.

undefined
På måndagskvällen håller Liberalernas medlemmar i Norrköping en omröstning om förtroendet för partiets gruppledare Reidar Svedahl. Oavsett resultatet kan Reidar Svedahl fortsätta som kommunalråd - om han själv vill.

När vi nu frågar Reidar Svedahl om hans funderingar kring omröstningen blir svaret betydligt mer kortfattat.

– Jag har inga kommentarer inför mötet, säger han.

Inför förtroendeomröstningen har vi även sökt representanter från Liberalerna, både lokalt och på riksnivå, för att reda ut hur mötet går till i praktiken. Efter ett par dagars jakt så väljer partiets pressavdelning i Stockholm att svara på våra frågor i ett mejl.

Hur ser L på att en lokal förening behöver ha en förtroendeomröstning för ett kommunalråd? Hur påverkar det väljarnas förtroende för partiet?

– Som företrädare för Liberalerna förväntas man spegla Liberalernas värderingar och följa våra etiska riktlinjer. När förtroendevaldas agerande kan skada väljarnas förtroende för partiet väljer den förtroendevalda nästan uteslutande att avgå innan en förtroendeomröstning blir aktuell, säger Johannes Ängessved, kommunikatör för L.

Vilka olika scenarion finns vid den här typen av omröstningar? Står det något om det i partiets stadgar?

– Liberalernas stadgar reglerar att medlemsmöten beslutar om nomineringar till offentliga uppdrag inklusive fyllnadsval. 

Om majoriteten av medlemmarna inte känner att de har förtroende för gruppledaren – måste han avgå då? Eller är det bara en rekommendation?

– Som gruppledare/kommunalråd för Liberalerna har man fått medlemmarnas förtroende att företräda Liberalerna. Om man inte längre har medlemmarnas förtroende förväntas man avsäga sig uppdraget. 

Hur ser L på om kommunalrådet eventuellt skulle avfärda det bristande förtroendet?

– Liberalerna på nationell nivå kommer att stå bakom det beslut som medlemmarna fattar lokalt. Om Liberalerna Norrköpings medlemmar saknar förtroende för sin gruppledare utgår vi från att denne avsäger sig sitt uppdrag, säger Johannes Ängessved. 

Enligt svaren från L så bör alltså Reidar Svedahl avgå om majoriteten av medlemmarna i Norrköping inte känner förtroende för honom. Men även om han avgår som gruppledare så är det fullt möjligt för Svedahl att fortsätta som kommunalråd. Det finns nämligen tydliga regler för en eventuell avsättning av ett kommunalråd.

Enligt kommunallagens fjärde kapitel, som rör de förtroendevalda, kan det bara ske på följande grunder:

  • Om kommunalrådet självmant avgår
  • Om kommunalrådet har dömts för ett brott på vilket fängelse i lägst två år kan följa och domen har fått laga kraft
  • Om kommunalrådet har flyttat från kommunen och inte längre är valbar
  • Om kommunalrådet har vägrats ansvarsfrihet av kommunfullmäktige. En revisor måste ange sju grunder för att inte bevilja ansvarsfrihet
undefined
Darko Mamkovic uteslöts från SD under förra mandatperioden, men valde att köra vidare som politisk vilde både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Om Reidar Svedahl skulle hänvisa till att han blev förtroendevald av väljarna i senaste valet och köra vidare som kommunalråd, kan vi få ett nytt fall av en politisk vilde inom Norrköpingspolitiken. Senast var det som bekant det dåvarande oppositionsrådet Darko Mamkovic som fortsatte med sina politiska uppdrag trots att han hösten 2020 blev utesluten från SD.

Enligt kommunallagen finns det också möjlighet för kommunfullmäktige att återkalla uppdrag för samtliga förtroendevalda om den politiska majoriteten förändras mitt i en mandatperiod. Det här var aktuellt i höstas när L under en period hoppade av Borgerlig samverkan. L återvände dock till samarbetet.

Karta: Rosen förvaltningshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!