Vad händer med huset där du bor om det kommer ett 100-årsregn likt det som skedde i Gävle sommaren 2021? Nu gör Norrköpings kommun informationen offentlig via sin hemsida där det går att se ner till enskild fastighetsnivå hur översvämningsriskerna ser ut utifrån olika scenarion. Underlaget till kartorna med riskområden är baserat på övergripande modeller och prognoser på hur klimatet kommer att utvecklas i framtiden.
– Informationen har alla kommuner, men det är känsliga uppgifter. Den visar var det finns problem och om någon funderar på att köpa eller sälja ett hus kan de nu se hur det ser ut just där, men jag är stolt över att den nu är tillgänglig för alla, säger Maria Rothman, klimat- och dagvattenstrateg på Norrköpings kommun.
Syftet är att kartorna ska vara ett stöd för klimatanpassning av fastigheterna i Norrköping och det presenterades vid ett informationsmöte med Norrköpings fastighetsägare under onsdagen. På de nu tillgängliga kartorna går det att se svaga punkter vid valfri fastighet och var det finns risk att vatten samlas extremregn.
– Vi pratar om klimatförändringar som någonting som kommer, men vi ska vara medvetna om att det redan är här. Det har redan skett. Vi har ett annat klimat nu än när vi byggde våra städer, säger Maria Rothman.
– Våra städer är inte byggda för det klimat vi har nu och än mindre byggda för det klimat vi kommer att ha om 50–100 år. Vi är vana vid att se översvämningssituationer runt om i världen men nu ser vi det i Sverige, inte bara vart tionde år utan varje sommar och det som hände i Gävle kan lika gärna hända i Norrköping.
Att klimatanpassa fastigheter och stadsmiljö kommer att bli viktigare och viktigare.
– När vi planlägger nya områden måste vi ta hänsyn till klimatet, men det gäller inte för den bebyggelse som redan finns. Kommunen har inget ansvar för att lösa frågan men vi har ett ansvar för att visa på riskerna, säger Maria Rothman.
– Vissa delar kommer att vara mer utsatta än andra. Några hus kommer att bli drabbade varje gång. Det är en modellering av riskerna men det visar ändå hur det kan se ut. Det vi hoppas är att det här ska vara en hjälp för fastighetsägare att göra en riskbedömning för sina fastigheter och fundera på eventuella åtgärder som kan behövas, säger hon.