Föräldrarna Elin Lundin och Lucas Axman har anmält barnavårdcentralen, Vrinnevisjukhusets BB och barn- och ungdomsmottagning samt ortopeden på Universitetssjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att de upptäckte Wiolas dubbelsidiga höftluxation så sent, trots att föräldrarna flera gånger påtalade flickans svårigheter att lära sig gå. Något beslut har ännu inte fattats hos IVO.
Samtidigt har en lex Maria-anmälan gjorts av chefläkare på Vrinnevisjukhuset eftersom den försenade diagnosen ledde till att operation krävdes, något som hade kunnat undvikas om upptäckten gjorts tidigare.
– Barnet undersöktes vid ett flertal tillfällen av erfarna specialistläkare men det är inte alltid helt enkelt att ställa diagnosen utifrån en fysisk undersökning, säger Kerstin Jonsson, chefläkare vid Vrinnevisjukhuset. – Misstaget var att barnets höfter inte röntgades i ett tidigt skede utan att remissen gick till ultraljud där det inte alltid går att upptäcka en höftluxation. Barnkliniken har också sett över sina rutiner. Man konstaterar att rutiner för att upptäcka höftledsluxation finns men i detta fall har ändå diagnosen försenats på grund av att röntgen ej utfördes, fortsätter Jonsson.
Trots läkarintyg från Wiolas läkare nekar Försäkringskassan mer än den tillfälliga sjukpenningen som ges i max 120 dagar per år. Alternativet, tillfällig sjukpenning med obegränsat antal dagar ges endast till familjer där barnet är livshotande sjukt eller riskerar att bli det om inte behandling ges.
Försäkringskassan håller fast vid sin tolkning av socialförsäkringslagen. Flickan är inte livshotande sjuk och därmed har föräldrarna inte rätt till obegränsad föräldrapenning.
I socialförsäkringslagen står det inget om att den tillfälliga sjukpenningen med obegränsat antal dagar bara ska ges till familjer med så svårt sjuka barn, enbart att det gäller för allvarligt sjuka barn och ungdomar.
– Försäkringskassan tolkar begreppet allvarligt sjuk utifrån propositionen som låg till grund för lagändringen, säger Johanna Larsson på Försäkringskassans enhet för omprövningar av beslut.