Norrköping hade velat hjälpa grannen: "Känns inte bra"

Räddningstjänsten i Norrköping hade gärna velat hjälpa sina coronadrabbade kollegor i Linköping mer – men har inte fått möjligheten, menar John Wernhede, skyddsombud för station Centrum i Norrköping.

Personal från räddningstjänsten i Norrköping hade gärna stöttat de coronadrabbade kollegorna i Linköping mer, enligt John Wernhede, skyddsombud för station Centrum.

Personal från räddningstjänsten i Norrköping hade gärna stöttat de coronadrabbade kollegorna i Linköping mer, enligt John Wernhede, skyddsombud för station Centrum.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2021-01-13 20:30

Han berättar att samtidigt som kollegorna i Linköping har varit hårt drabbade av ett coronautbrott – och därför kraftigt underbemannade – så har personal i Norrköping skickats hem, för att minska risken för smittspridning.

– Det känns inte bra. Vi vill att det ska vara jämnt över förbundet (länet, reds. anm.), säger John Wernhede.

Du tänker att personal från Norrköping skulle kunna stötta upp i Linköping?

– Ja, absolut, man skulle kunna göra det relativt smittsäkert genom att bemanna egen brandbil, använda skyddsutrustning och inte blanda sig med Linköpings personal.

En annan förhoppning från fackligt håll är att personalen ska kunna få göra antikroppstester.

– Då kan de som har antikroppar få möjlighet att jobba övertid och täcka upp där det finns luckor. I nuläget går inte det, eftersom arbetsgivaren inte vill blanda personal från olika skift, på grund av smittrisken.

Finns det en risk för ett coronautbrott även bland personalen i Norrköping?

– Absolut, det finns det en oro för. Men, med all respekt för pandemin, så tycker jag att det blir fel att prioritera smittrisken före att vi ska kunna jobba fullt ut med att genomföra livräddande räddningsinsatser, som bland annat rökdykning.

Om det skulle uppstå ett coronautbrott bland personalen här också – kan man som invånare vara trygg i att räddningstjänsten verkligen kommer om det börjar brinna?

– Skulle vi få ett utbrott även här så tar arbetsgivaren förhoppningsvis lärdom av det som har skett i Linköping – så att man tar in personal och fyller på och kan genomföra livräddning med rökdykning och stegbilar. Det ska man alltid kunna förvänta sig i två stora städer som Norrköping och Linköping – även vid en pandemi, säger John Wernhede.

Ulf Lago är förbundsdirektör på RTÖG och säger att man har fört diskussioner med facket och lyssnat på deras förslag – men ändå landat i nuvarande lösningar.

Att det inte har blivit några antikroppstester förklarar han med att det inte gått att genomföra, på grund av tidpunkten för utbrottet och kapaciteten på labben i regionen.

Om det skulle bli ett coronautbrott bland personal i Norrköping – skulle ni göra något annorlunda än senast?

– Vi lär oss hela tiden om vilka åtgärder som är vettiga att göra, men jag jobbar för att vi inte kommer dit. Vi behöver verkligen all vår personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!