Norrköping blir ankomstkommun

Norrköpings kommun är en av fem kommuner i landet som nu avlastar Malmö stad genom att bli ankomstkommun för ensamkommande barn. 50 barn har redan anlänt.

Yvonne Thilander.

Yvonne Thilander.

Foto: Fredrik Jonson/NT

Norrköping2015-11-25 21:13

– Vi var förberedda på det här och hade sängarna bäddade. Och första busslasten har kommit, säger socialchef Yvonne Thilander.

NT berättade redan i går att Norrköping kommun fått en förfrågan, att som en av fem kommuner, bli ankomstkommun för ensamkommande barn under en period. Orsaken är att trycket i Malmö just nu är i stort.

– Så vårt beslut blev att hjälpa till. Vi måste avlasta Malmö, de tar emot runt 180 barn om dagen just nu. Och vi har ju redan tagit emot ensamkommande barn och ungdomar med ett långsiktigt perspektiv, säger Yvonne Thilander.

Överenskommelsen som Norrköpings kommun skrivit på gäller för perioden 25 november fram till årsskiftet. Det innebär att Norrköping blir en mottagande kommun med så kallade transitplatser dit barnen först kommer. De anvisas därefter till mer långsiktiga boenden på andra platser i landet av Migrationsverket.

Upp mot 50 barn per veckan ska kommunen vara beredd att ta emot.

– I gengäld får vi vissa lättnader. Migrationsverket kommer att fram till årsskiftet stoppa anvisningar till exempelvis HVB-hem här i kommunen. Det ger oss lite andrum för att kunna lösa det här. Men de barn som har anknytning hit får komma ändå, det beror på att de förmodligen har en släkting att bo hos, säger Yvonne Thilander.

Hittills har ungefär 20 barn per vecka anvisats till Norrköping

På vilket sätt påverkas ni av den här överenskommelsen när det exempelvis gäller personal ?

– Vi behöver mer personal, vi håller just nu på att rekrytera till boendena och måste utöka med fler.

Och lokalsituationen?

– Vi är i stort behov av lokaler. Men vi behöver under den här tiden inte heller erbjuda så kallat evakueringsboende och då kan de lokalerna användas nu i stället.

Enligt Yvonne Thilander kommer två modulbyggnader att uppföras på lämpliga platser i kommunen inom den närmsta tiden. Ärendet ligger nu på bygglovsstadiet. Varje byggnad kan ta emot 20 barn.

– Jag tippar på att de kan stå på plats i januari eller februari. Det är ett akut behov men vi kan inte springa över lagen och grannar måste få säga sitt.

Var kommer de att ligga?

– Det vet jag inte i dagsläget, det är nog inte riktigt klarlagt än.

Förutom Norrköping är det Umeå, Skellefteå, Gävle och Örebro som bli avlastningskommuner.

– Att just vi fått förfrågan är att Migrationsverket redan har verksamhet här, säger Yvonne Thilander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om