I en annan artikel har vi pratat med Anders Sydborg, som vill stoppa utbyggnaden av det nya 5G-nätverket.
Då planerade rörelsen en kampanj där flygblad skulle delas ut till hushåll på flera håll i landet. Redan innan vårt möte hade personer i vårt område fått hem information om påstådda risker med strålning.
Men vilka risker finns egentligen med de här nätverken? Vad säger experterna?
Vi ställde frågor till Strålsäkerhetsmyndigheten, som tagit fram de referensvärden som finns att förhålla sig till i Sverige:
Behöver man vara rädd för strålning från wifi, 3G, 4G och 5G?
"Det som är gemensamt för de här teknikerna är att de använder radiovågor för att överföra information trådlöst. Det finns inga säkerställda hälsorisker med radiovågor så länge referensvärdena inte överskrids. Strålsäkerhetsmyndighetens riskbedömningar baseras huvudsakligen på sammanställningar från myndighetens vetenskapliga råd för elektromagnetiska fält samt EU:s vetenskapliga råd", skriver enhetschef Hélène Asp i ett mejl fortsätter:
"Omfattande forskning på hälsorisker med radiovågsexponering har pågått i över 20 års tid och hittills har inga direkta orsakssamband mellan den svaga radiovågsexponering, som vi vanligtvis har i samhället, och hälsorisker kunnat säkerställas. Det innebär att de orsakssamband mellan svaga radiovågor och hälsorisker som noggrant undersökts antingen inte existerar eller är så svaga att de inte kunnat säkerställas".
Behöver man vara orolig för att bo i närheten av en mast?
"Det finns inga säkerställda hälsorisker med radiovågor så länge referensvärdena inte överskrids. Mobiloperatörerna har ansvar för att basstationerna placeras så att referensvärdet inte överskrids där allmänheten vistas, skriver hon och fortsätter:
"Kommunerna har ansvar för tillsynen och kontrollerar alltså att operatörerna håller sig till reglerna. Mobiloperatörer och tillsynsinstanser ska dessutom beakta gällande miljölagstiftning och miljöbalkens försiktighetsprincip. Strålsäkerhetsmyndighetens samlade bedömning är att det inte finns någon strålskyddsmässig grund för oro så länge regelverket följs".
Finns det några risker med den här typen av strålning?
"Det finns inga säkerställda hälsorisker med radiovågor så länge referensvärdena inte överskrids, men det är viktigt att fortsätta följa forskning inom området".