Direkt efter föredraget på Östgötaforum på torsdagen så kom besökarna fram med olika idéer. Någon frågade om vad de kan auktionera ut. Och i publiken reste sig egenföretagaren Kai Heed och föreslog att seminariedeltagarna skulle börja skicka pengar:
– Vi kan betala för mackan vi fick till seminariet. Skicka in det till Musikhjälpen och skriva "Tack för smörgåsen!", sa Kai Heed.
Insamlingsevenemanget Musikhjälpen 2015 äger rum 13-19 december. Det är ett dygnet runt-evenemang som direktsänds i SR och SVT. Programledare och artister kommer till studion som placeras i en glasbur på Stora torget i Linköping. Evenemanget lockar intresse från människor i hela Sverige som samlar in pengar. Och både svenska och internationella artister brukar ringa in till studion, eller besöka den. Utanför, på torgen, brukar det bli folkfest och dans. Samtidigt pågår en stor insamling till Radiohjälpen. Pengarna samlas in genom digitala bössor som vem som helst kan starta och sedan agera var som helst. Man kan också lämna pengar direkt på plats. Artister och programledare ställer upp gratis. Endast 5,7 procent av insamlingen försvinner i kostnader.
När jag lyssnar på Musikhjälpen brukar jag drabbas av gåshud hela tiden, hur hanterar ni den känslan själva på plats?
– Det stämmer. Precis så är det. Men vi märker det kanske mer efteråt. Vi är så starkt inne i våra roller. Det är ett fantastiskt projekt, svarade Pär Nordahl, projektledare från SVT.
– Vi hade några killar som gick från Dalarna till studion. Sedan lovade de att de skulle gå tillbaka också. De sista fyra minuterna på Musikhjälpen samlade de in 110 000 kronor! berättade Anna Bylund. Sedan var det bara att gå hem ...
Flera organisationer, företag och privatpersoner står i startgroparna. Föreningen Friskis & Svettis var framme och pratade med projektledarna. Några privatpersoner frågade vad de kunde auktionera ut. David Walfridsson från orkestern Bonkapälle var undrade vad de kunde göra.
Anna Bylund, projektledare på Sveriges radio förklarade enkelt:
– Det är bara att komma med instrumenten. Vi svarar på allt, sa Anna Bylund.
Likaså kom flera av LiU:s studentkårer för att prata om Musikhjälpen.
– Vi är grymt taggade. Vi vill förstås bräcka Uppsala från förra året (cirka 30 miljoner red. anm.), sa Andreas Partoft från Lintek.
Och så diskuterade de olika lösningar på aktiviteter. Anna Bylund kom med ett övergripande råd.
– Det är alltid bra om ni samlar aktiviteten runt ett tema!