Nihal Mohamed brinner för mångfald och integration. Att jobba på Mjärdevi Science Park där det finns cirka 250 företag me d 6 000 anställda från ett trettiotal olika länder är både inspirerande och utmanande. Hon ska se till att det händer saker som får dem att trivas ännu mer samt att de som pluggar upptäcker vilka möjligheter Mjärdevi och Linköping erbjuder.
Projektet Multikulturella Mjärdevi är bara i sin linda men Nihal Mohamed har redan hunnit anordna frukostmöten, föreläsningar, bokcaféer och språkcaféer. På måndagen var projektets första lunchföreläsning på Creactive i Mjärdevi och Corren mötte henne strax innan. Det var hon själv som skulle föreläsa och berätta om projektet i sig och om sin egen resa.
Vad var det som var svårast för dig i Sverige?
– Det svåra var att få svenska kompisar. Jag är en social och glad person som gillar att prata. Och de svenskar som jag mötte i början kom och sade hej och sedan gick de. Jag tyckte att de saknade social kompetens. Det tog sin tid innan jag kom på vad jag skulle göra, säger Nihal Mohamed.
Och det var?
– Att jag ska börja, bjuda på mig själv och berätta. Det var inte alltid lätt och det var en riktig utmaning. Hela integrationen är egentligen en utmaning, men man måste våga utmana sig själv och jobba hårt.
Nihal Mohamed är 22 år och kom från Saudiarabien till Sverige för fem år sedan. Innan hon hade börjat plugga på SFI hade hon själv försökt lära sig svenska genom att lyssna på radio och på hur folk pratar ute på stan. Att ha någon att prata med är oerhört viktigt. Därför tror hon på mötesplatser där människor kan träffas över nationella gränser.
– Syftet med projektet är bland annat att de anställda i Mjärdevi som inte pratar svenska ska kunna komma hit och lyssna på intressanta föreläsningar på engelska, träffa andra och om de vill öva svenska också, säger Nihal Mohamed.
Hon är särskilt mån om att påpeka hur viktigt det är att projektet når de internationella studenterna och utländska akademiker som ännu inte har hittat jobb inom sin bransch.
– Många Mjärdeviföretag har svårt att hitta rätt kompetens. Vi ska få hit intressanta föreläsare och skapa en miljö som förhoppningsvis kan bli så attraktiva att flera vill söka jobb här eller starta eget, säger hon.