Socialminister Lena Hallengren (S) och forskningsminister Matilda Ernkrans (S) hade på fredagen en digital träff med personal på Vrinnevisjukhusets mottagning för rehabilitering av patienter som haft covid-19.
– Det har varit mycket fokus på intensivvården och sjukhusvården för patienter med covid-infektion. Men vi kommer även att behöva ge bästa möjliga vård och rehab till dem som har drabbats av långvarig covid-19-sjukdom, säger Lena Hallengren.
– Vi ville göra det här digitala besöket för att se en verksamhet som ligger i fronten. Det är inte så många som har den här typen av mottagning. Det är viktigt för oss att få inblick i verksamheten, sedan är det inte självklart att det ska se likadant ut överallt, fortsätter hon.
I juni öppnade mottagningen som är en av Sveriges första där patienter som varit sjuka i covid-19 får hjälp att komma tillbaka till livet igen.
– Vi i regionen är väldigt stolta över mottagningen som vi ser kan vara ett föredöme för övriga Sverige, säger Kaisa Karro, (S), regionstyrelsens ordförande.
Mottagningens patienter har antingen vårdats på sjukhus för covid-19 eller kommer på remiss från primärvården efter positivt test. Bland dem som har varit sjuka hemma och behöver rehabilitering är övervägande delen kvinnor i åldern 40–50 år. Däremot är andelen män störst bland dem som har varit inlagda på sjukhus.
På mottagningen får de uppföljning och behandling av ett team med olika specialkompetens – bland annat läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, kuratorer och dietister.
– När vi byggde upp mottagningen fanns ingenting. Vi började med att kontakta andra ställen, bland annat Karolinska sjukhuset där man utgår från samma modell med olika professioner samlade. Men vi har också tagit del av hur man jobbar i Tyskland och England, berättar läkaren Mirjam Schimanke.
I mitten av december hade 120 patienter fått hjälp på mottagningen, men man har haft telefonkontakt med långt fler.
– Vi får många remisser utifrån eftersom det saknas rehabiliteringsmottagning på andra ställen, säger Schimanke.
Men i Region Östergötland startar nu även Linköping och Motala liknande mottagningar.
Bakgrunden till fredagens möte, där även Socialstyrelsen deltog, är att regeringen har gett myndigheten i uppdrag att ta fram kunskapsstöd för hälso- och sjukvården, bland annat kring långvariga besvär efter covid-19.