Vid 04-tiden på tisdagsmorgonen samlades byggpersonal vid den stora ackumulatortanken som håller på att renoveras vid Eons fjärrvärmeanläggning på Händelö i Norrköping.
Det var då dags att lyfta upp det nya taket på ackumulatortanken. Ett arbete som inte görs hur som helst med tanke på att det väger omkring 100 ton och ska läggas på plats nästan 50 meter upp.
– Vi hade redan lyft ned det gamla taket för några veckor sedan, säger Eons projektledare Peter Arnoldson.
För att göra det stora lyftet har en gigantisk lyftkran byggts på platsen, då den inte kan transporteras monterad på grund av sin storlek.
– Det är en 600-tonskran som går på larvfötter som använts för det här. Trots att det är ett så stort tak är det ett precisionsarbete. Det måste passa perfekt så svetsningen blir bra.
Morgonens lyft gick enligt planerna, och tidigt på tisdagsförmiddagen pågick svetsningen för fullt.
– Nu svetsar vi på vissa platser för att taket ska ligga kvar. Sedan blir det ett mer omfattande svetsarbete på både in- och utsidan. Ett arbete som tar till slutet av nästa vecka.
– För att kunna svetsa insidan har vi kört in en stor höghöjdslastbil med kran inne i ackumulatortanken.
I en korg på kranen kan den som svetsar lyftas upp till takets insida, 47 meter upp för att utföra invändiga svetsningen.
Det nya taket till tanken kom till Händelö i delar och har sedan byggts ihop på marken balk för balk, plåt för plåt. Det arbetet startade redan i april.
Det gamla taket håller redan på att kapas upp i mindre bitar för att sedan köras iväg som skrot. Ett arbete som bör vara klart redan denna vecka då platsen där gamla taket ligger måste användas när den stora lyftkranen ska demonteras.
Vad har varit den största utmaningen i det här renoveringsarbetet?
– Det är nog samordningen. Att alla yrkesgrupper vet vad de ska göra och i rätt tid, så att allt flyter på, säger Peter Arnoldson.
Ackumulatortanken på Händelö, som byggdes 1982, var i behov av renovering. Totalt investerar Eon 39 miljoner kronor i det här renoveringsarbetet.
Inne i tanken kommer fjärrvärmevatten att lagras för att jämna ut belastningen i fjärrvärmesystemet.
Om allt fortlöper enligt planerna ska fyllningen av ackumulatortanken startas under första veckan i september så att anläggningen är redo inför kallare tider. Fyllningen av fjärrvärmevattnet, 36 000 kubikmeter, tar cirka en månad.