2022 övergav Riksbanken nollräntan och det förändrade förutsättningarna dramatiskt på bostadsmarknaden. Stigande räntor medför färre köpare och vissa som redan tecknat avtal har drabbats av ett ekonomiskt kaos. Martina Kostesic och hennes familj har hamnat i en mardröm.
– Jag fick en chock och kunde inte äta eller sova. Det kan jag fortfarande inte och det stressar upp mig något fruktansvärt.
Den 9 maj 2022 skrev Martina på ett förhandsavtal för en fyrarumslägenhet på 91 kvadratmeter i den nybyggda bostadsrättsföreningen Sandbyhofs Gård i Norrköping. Familjen har länge sett fram emot att slippa tänka på renoveringar och trädgårdsarbete för att istället komma till något nytt och fräscht.
Lägenheten kostade drygt 2,6 miljoner kronor och avgiften låg på 4 864 kronor i månaden, vilket innebar att familjen skulle få betala en liknande månadskostnad som för sin nuvarande bostad. I augusti 2023 blev Martina kallad till ett möte där föreningen kom med ett nytt besked – avgiften hade höjts med 46 procent, till över 7 000 kronor i månaden.
– Tanken var att vi skulle flytta in den 1 november och då kan hyran höjts ännu mer. Dessutom blir lånen och amorteringarna dyrare, det är inte rimligt. Lägger man ihop alla kostnader hamnar vi någonstans mellan 25 och 30 000 kronor i månaden för boendet, säger hon.
Familjen insåg att det skulle bli för dyrt att flytta till den nya lägenheten och försökte därför att dra sig ur affären.
– Jag hörde av mig till kundansvarig på byggkoncernen Obos om att häva köpet. De berättade då att de inte kan gå med på det på grund av det inte finns några klara riktlinjer vad det gäller avgiftshöjningar.
Martina kontaktade en advokat för att få hjälp.
– Advokaten försökte att kontakta Obos om hyreshöjningen med förhoppningen att häva köpet. De ville inte prata och svarade inte ens på frågorna. De la locket på och vägrar prata med oss, säger Martina.
– Jag avskyr att inte veta vad som kommer att hända. Jag ångrar den dagen då jag skrev på.
Martina har två val. Hon kan antingen skriva på det nya avtalet och sedan försöka sälja lägenheten eller frånträda och gå till rättegång.
– Min advokat berättade att hon hade rekommenderat att skriva på – om marknaden varit annorlunda. Jag har erbjudit mig att förlora vår handpenning på 125 000 kronor, bara köpet hävs. Men de är inte ens villiga att diskutera saken.
Mäklaren Karolina Elvin var anlitad av familjen för att sälja deras nuvarande bostad. Hon förklarar svårigheten med att sälja den nya bostadsrätten om Martina Kostesic skulle välja att skriva på det nya avtalet.
– Det är inte enkelt och man får då räkna med en stor förlust med tanke på avgiftshöjningen. Man kan se redan nu att flera objekt i samma bostadsrättsförening kommit ut till försäljning igen och då får man anta att de sitter i samma sits, men inte vågar ta upp kampen.
Risken med att frånträda lägenheten och ta det till rättegång är att det kan bli väldigt dyrt.
– Om Obos inte går med på en förlikning kommer de att sälja lägenheten till ett lägre pris och sedan kräva Martina och familjen på mellanskillnaden, plus mäklararvode. Martina kan även komma att behöva betala alla hyror under processen som en klumpsumma, säger Karolina Elvin.
– Jag står för det avtalet jag skrev under, men med den avgiften som gällde då, det här kan jag inte skriva under, säger Martina Kostesic.