Det var i måndags eftermiddag som mannen ska ha angripit en ledig polis utanför entrén till polishuset i Norrköping. 56-åringen ska då ha knivhuggit polisen, som fick allvarliga skador och vårdas på sjukhus.
Filmer som vi tagit del av visar hur polisen faller till marken. En annan person tar därefter steg mot gärningsmannen, som därefter följer efter denne med en kniv i sin hand, innan poliser i tjänst till slut skjuter verkanseld mot gärningsmannen och träffar honom i benet.
På platsen hittades också någon typ av farliga föremål, som kopplades till mannen och senare undersöktes av polisens nationella bombskydd. Enligt uppgifter till oss handlar det om flera behållare med brandfarlig vätska.
56-åringen fördes även han till sjukhus, men frihetsberövades samtidigt som misstänkt för försök till mord, mot polisen, och försök till allmänfarlig ödeläggelse, för de farliga föremålen.
På torsdagen räknar chefsåklagare Torsten Angervåg också med att begära honom häktad.
56-åringen är sedan 2018 skriven i Norrköping och har bott här på heltid sedan han 2019 skrevs ut från rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Fram till sommaren 2022 vårdades han dock fortfarande i öppen form, enligt lagen om rättspsykiatrisk vård, men bodde de sista åren i bostaden i Norrköping.
Anledningen till att mannen tvångsvårdats var att han 2013 dömdes för en uppmärksammad händelse i Ödeshög, där han innan dess bodde en kortare period. Polisen larmades en kväll till hans bostad efter uppgifter om bråk, men träffade där på den ensamme mannen som vid tillfället var psykotisk, vilket framkommer i en senare dom från hovrätten. Han sade sig vara förföljd av såväl polisen som Säpo och flera höga politiker – och menade att dessa planerade att mörda honom.
Det slutade med att mannen kastade brinnande vätska mot poliserna, som lyckades kasta sig undan och därför klarade sig från allvarliga skador. Mannen anlade också flera bränder i sin lägenhet och i trapphuset, vilket utsatte flera grannar för risker. Några tvingades fly genom det brinnande trapphuset, medan andra fick undsättas med stegar och en skylift.
Det visade sig att mannen redan innan hade förberett de bensinbomber som han använde mot poliserna. Han hade "skaffat eller gjort i ordning behållare i form av avskurna flaskor eller liknande och hällt motorbränsle i dem. Han har därefter antänt bränslet och kastat behållarna med bränsle från lägenheten ut mot trapphuset”, skrev hovrätten i sin dom.
Mannen var vid tillfället också beväpnad med en kniv och först nästa morgon gav han upp och kom ut från bostaden.
Han dömdes senare av hovrätten för mordbrand, försök till grov misshandel och försök till våld mot tjänsteman. Mannen bedömdes lida av en allvarlig psykisk störning "i form av systematiserade vanföreställningar av förföljelsekaraktär som bedömts vara av psykotisk valör". I domen framkommer det också att han har ”en allmänt aggressiv inställning (...) till polis och myndigheter.” Han överlämnades till den rättspsykiatriska vården och placerades alltså i Vadstena mellan 2013 och 2019.
Björn Borg, i dag gruppchef för områdespolisen i Motala, var en av poliserna som fick fly från mannens bensinbomber.
Vad tänkte du när du fick reda på att det är samma man som nu är misstänkt för mordförsök mot en polis samt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse?
– Det tog ett tag innan jag fattade att det var samma person. Det första man tänker på är självklart kollegorna som blev utsatta för det här och dess familjer. Men händelsen i polishuset i sig rev inte upp några flashbacks hos mig, säger han till oss på onsdagen.
Hur ser du på att mannen, som dömdes till rättspsykiatrisk vård efter händelsen i Ödeshög, tio år senare nu misstänks för nya allvarliga brott?
– Det känns tragiskt. Det är ett misslyckande för samhället att han kan fortsätta begå grova våldsbrott, säger Björn Borg.
Innan mordbranden i Ödeshög hade mannen bott med sin dåvarande fru och deras gemensamma barn i andra delar av landet. Han hade även dömts för en rad brott. Redan 2002 överlämnades han till rättspsykiatrisk vård efter en dom om olaga hot, skadegörelse och hot mot tjänsteman. Då hade han först försökt att hugga sig in i en grannlägenhet med yxa och sedan hotat att bränna en polis med hjälp av en öppnad gasoltub och en tändsticka.
Mannen dömdes igen, 2009, till ett års fängelse för grov kvinnofridskränkning och fick innan dess också två kortare fängelsestraff. Han fick också dagsböter efter att ha hotat personal på ett bostadsbolag i Linköping, där han nekats en lägenhet.
Sedan kom alltså mordbranden och efter det flera år på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Under slutet av tiden där började mannen 2018 att få månadslånga permissioner och från 2019 kunde han flytta till egen lägenhet i Norrköping. Där fick han fortsatt vård, men betydlig glesare insatser än tidigare: ”Boendestödet kommer på besök varannan vecka och rättspsykiatriska öppenvården en gång i månaden", framkommer i en dom från Förvaltningsrätten i Linköping.
I flera domar de följande åren kan vi läsa att det finns en fortsatt oro för mannen. Det skrivs bland annat att han har "en bristande sjukdomsinsikt och skulle vården upphöra finns det en risk att han skulle sluta med sin medicinering, vilket ökar risken för återfall i brottslighet.”
Så sent som i maj 2021 menar chefsöverläkaren i Vadstena att mannen "fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning, den är dock under kontroll". Förvaltningsrätten skriver också att det "finns risk för våldshandlingar vid ett försämrat psykiskt mående och den viktigaste skyddsfaktorn bedöms vara fortsatt följsamhet i nuvarande medicinering."
Ett år senare, i juni 2022, beslutar förvaltningsrätten dock att den rättspsykiatriska vården ska upphöra, efter förslag från chefsöverläkaren i Vadstena. Det uppges att öppenvården har fungerat "utan anmärkning" och situationen beskrivs som ”välfungerande”. Det konstateras samtidigt att 56-åringen "inte (har) fullständig insikt i sin sjukdom och varför han måste medicinera, men är ändå tydlig med att han ska fortsätta med medicinering och att han mår bra av den.”
56-åringen säger själv till rätten vid samma tillfälle att han mår bra och att det inte finns någon risk för att han återfaller i brott. Han uppger att han sköter medicineringen, har eget boende och just har fått erbjudande om ett jobb.
I andra handlingar kan vi se att 56-åringen på senare år har studerat och verkar ha slutfört en utbildning, men att han haft svårt med försörjningen. Vid ett tillfälle har han nekats bistånd från Norrköpings kommun och en annan gång tvingas han betala tillbaka pengar han inte haft rätt till.
Domen i den sistnämnda tvisten meddelades av förvaltningsrätten i mitten av januari. Sex veckor senare misstänks 56-åringen i måndags ha knivhuggit polismannen i Norrköping.