Nyårsafton och plusgrader stoppar inte Yxbacken

Sju plusgrader och nyårsafton. Det stoppar inte skidentusiasterna. "Vi körde första gången förra året och det föll väl ut", säger Filip Foborg, driftsledare i Yxbacken.

Magnus Arnell är en av många Linköpingsbor som hittat till Yxbacken efter att Tolvmannabacken i Kisa lagt ner sin skidverksamhet.

Magnus Arnell är en av många Linköpingsbor som hittat till Yxbacken efter att Tolvmannabacken i Kisa lagt ner sin skidverksamhet.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2022-12-31 14:08

Full fart i backen trots att omständigheterna knappast skriker skidutflykt! På nyårsaftonens förmiddag är det bra snurr på liftarna i Yxbacken och att det närmast är vårtemperatur, drygt sju plusgrader, bekommer inte besökarna ett dugg.

– Ett väldigt bra sätt att starta nyårsafton på och fantastiskt att det finns så nära, säger Magnus Arnell när han tar en klunk bubbel som Norrköpings skidklubb bjuder på dagen till ära.

undefined
"Vi är här ganska ofta", säger Gustav Söderström och Ludvig Norrbom som startade nyårsaftonen med skidåkning.

Magnus Arnell är från Linköping vilket många visade sig vara den här dagen.

– Tolvmannabacken i Kisa har ju slutat med skidåkningen så det är perfekt att åka hit istället.

undefined
Familjen Tollin (Markus, Elin, Selma och Wilhelm) från Linköping gjorde debut i Yxbacken. "Allra första gången barnen står på skidor så då är det bättre att testa här än att lägga pengarna på en dyr fjällresa", säger Elin Tollin.

Elin Tollin med familj, också från grannstaden, gör debut i Yxbacken.

– Första gången vi är här och allra första gången barnen står på skidor så då är det bättre att testa här än att lägga pengarna på en dyr fjällresa, säger hon.

undefined
Filip Foborg, driftsledare (t.h) i Yxbacken är nöjd med både underlaget och så många besökare på nyårsaftonen. "Varje dag vi kan ha öppet är viktigt", säger han.

Yxbacken öppnade för säsongen annandag jul och under den tillfälliga (?) köldknäppen i december hann man spruta tillräckligt med konstsnö för att hålla backen igång.

– Kostnaden att hålla öppet är alltid den samma men att lägga grundunderlaget kostar uppemot 1 miljon så varje dag vi kan ha öppet är viktig. Vi försöker ha ett snödjup på cirka en meter och det håller bra men plusgrader, vind och regn äter på underlaget. Än så länge håller det dock bra, säger Filip Foborg, driftsledare i Yxbacken.

undefined
Moa Brogren och Olivia Redhe sköter caféverksamheten i Yxbacken. "Våfflor är en storsäljare. Kaffe, bullar och korv går också bra", säger de.

Vid grillen ligger korvarna på rad.

– Vi tar hand om grillen. Våra män lär sig åka skidor nu, säger Monica Hinz.

undefined
Att grilla korv hör till en skidutflykt. På grillen ligger korvarna på rad i Yxbacken.
Karta: Yxbacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!