Per Seltborg betonar att Strålsäkerhetsmyndighetens uppdrag handlar om den befintliga kärnkraften i Sverige. Där ingår inte de så kallade SMR-reaktorerna.
– Vi har inget tydligt uppdrag när det gäller SMR ännu så länge, säger han.
– En av grundidéerna med många av de SMR-designer som nu utvecklas är att de är tänkta att huvudsakligen byggas i en fabrik och i olika moduler sedan monteras ihop till en reaktor. För att det här ska vara praktiskt möjligt och fördelaktigt bedömer de flesta att reaktorn behöver vara klart mindre än de flesta av dagens storskaliga reaktorer. Det finns ett stort antal olika SMR-designer under utveckling runt om i världen i dag.
Ibland nämns också kärnreaktorer av generation 4 i samband med SMR-reaktorer, men det är inte riktigt samma sak.
– Man brukar skilja på SMR av lättvattentyp och de som använder andra typer av kylmedel. Om den senare typen kombineras med återanvändning av bränslet brukar de kategoriseras som generation 4-reaktorer. Dessa är generellt sett längre från möjlig kommersiell drift än lättvatten-SMR:er, mer forskning och utveckling kommer att krävas där.
– Gemensamt för de flesta SMR-designer är att de bygger på ett passivt kylsystem med naturlig cirkulation av kylmedlet, det innebär att kylningen av reaktorn inte förlitar sig på extern elförsörjning. Och i princip är det en säkerhetsmässig fördel.
Kan man säga att de är säkrare än andra reaktorer?
– Alla reaktorer, oavsett om det är en stor reaktor eller en SMR-reaktor, oavsett design eller kylmedel, kommer att behöva genomgå samma säkerhetskrav, samma tillståndsprocess med samma säkerhetsgranskning, i Sverige och övriga länder. Det kommer att ställas samma krav.
– Man kan inte säga att SMR:er är säkrare rakt av. Det finns så många komponenter och kombinationer av olika system i en reaktor så det går inte att säga per definition, säger Per Seltborg.
Strålsäkerhetsmyndigheten är en förvaltningsmyndighet och arbetar på uppdrag och regeringen och hör till Miljödepartementet. Strålsäkerhetsmyndigheten har ett samlat ansvar inom områdena strålskydd, kärnsäkerhet och nukleär icke-spridning. Myndigheten ska arbeta pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning, nu och i framtiden.