Vi har tidigare skrivit om familjen vars liv förändrades den där soliga förmiddagen i april förra året. Det var då den nioåriga dottern på väg hem från skolan blev överfallen av en okänd man. I en träddunge blev flickan utsatt för ett brutalt sexuellt övergrepp.
Den 40-årige mannen, som var villkorligt frigiven efter att tidigare dömts för grovt sexuellt övergrepp mot barn, dömdes av Norrköpings tingsrätt för synnerligen grov misshandel, människorov och grov våldtäkt mot barn. Påföljden blev fängelse i 11 år. Hovrätten skärpte under hösten straffet till 14 år då man ansåg att det rörde sig om ett mordförsök.
Tio månader senare präglar händelsen fortfarande familjens tillvaro. Dottern har haft det jobbigt i skolan och har därmed ett stort behov av stöd hemifrån.
– Vi har insett att det här tar tid att komma över. Det är faktiskt först nu som allt sjunkit in och vi börjat känna efter. Fram till och med december var det fullt fokus på allt det praktiska, rättegången i tingsrätten, följt av överklaganden till hovrätten och högsta domstolen, säger mamman.
I samband med det brutala övergreppet i våras blev mamman sjukskriven för akut stressreaktion som sedan ändrades till PTSD (Posttraumatiskt stressyndrom). Efter att ha varit sjukskriven i 180 dagar beviljades hon inte sjukpenning för perioden 1 oktober 2020-1 januari 2021.
Mamman, som jobbar som fritidsledare, överklagade beslutet, men fick även avslag på sin begäran om omprövning.
– Jag vill inte utnyttja systemet. Jag vill ju jobba, men jag vill själv avgöra i vilken takt. Att jobba åtta timmar om dagen är oftast inga problem, men mår du inte bra så är det stor skillnad från att jobba halvtid och heltid, säger mamman.
Enligt Försäkringskassan finns det dock inga observationer eller undersökningsfynd från läkare som styrker omfattande begränsningar, mycket förefaller enligt myndighetens bedömning vara baserat på mammans egna berättelser. Därmed ska hon kunna klara av sitt arbete.
– Jag äter medicin på morgnarna för att få energi och jag äter medicin på kvällarna för att kunna somna. Hur mycket mer medicin ska jag behöva äta för att kunna få rätt till sjukpenning? frågar sig mamman.
Finns det inga andra bidrag ni kan söka?
– För att få vårdnadsbidrag måste barnet vara hemma, vi gjorde bedömningen att vår dotter behövde vara i skolan för att hon skulle få distans till det som inträffade. Hon behöver det sociala, att träffa sina vänner.
Terese Östlin är nationell försäkringssamordnare inom sjukförsäkringen. Hon förklarar hur Försäkringskassan resonerat.
Som utomstående kan man tänka att det är rimligt att mamman ska få sjukpenning för att kunna ta hand om sin dotter efter det som hände?
– Det som har hänt är verkligen så ofattbart fruktansvärt att jag saknar ord. Det är dock inte den bakomliggande händelsen i sig som är avgörande för om man kan få sjukpenning. Man kan inte heller få sjukpenning för att ta hand om sitt barn. Det som styr om man kan få sjukpenning är hur sjukdomen i det enskilda fallet påverkar ens förmåga att arbeta.
Nästa steg är att överklaga till förvaltningsrätten.
– Jag förstår verkligen att det är en tuff process när man inte mår bra, men om man tycker att beslutet är fel är det den vägen man måste gå, säger Terese Östlin.
Mamman tror inte att de kommer överklaga Försäkringskassans beslut.
– Ärligt talat orkar vi inte med ännu en rättslig process, säger mamman.
Familjen i Kimstad kan inte låta bli att jämföra sin tillvaro med gärningsmannen. Han som orsakade allt.
– På ett par sekunder förändrade han våra liv, en mamma, en pappa och två barn. Medan vi får kämpa för att få ihop vardagen sitter han och får tre mål serverade om dagen, han kan träna och han har möjlighet att utbilda sig, säger mamman.
Ser ni någon ljusning framöver?
– Jag tycker ändå vi försöker att blicka framåt. Men det är tufft för vår tjej i skolan och det är tufft med den traumabehandling hon går på en gång i veckan. Hon kommer med sina frågor och funderingar.
– Sedan det hände har det gått i ett, det har varit rörigt med alla rättegångsturer, papper och intyg. Det kommer att bli bra, men frågan är när – det är en lång process. Just nu är det fortfarande ett sår, men vi hoppas det blir ett ärr. Vi hoppas att såret läker.