Målet: Akut hjärtsjukvård dygnet runt

Norrköpings Moderater presenterade på måndagen ett vallöfte om att arbeta för att Vrinnevisjukhuset ska utvecklas, både inom sjukvården och forskningen.

Några av toppnamnen på Moderaternas valsedel från Norrköping. Lars Ahlm, Jan Owe-Larsson, Jörgen Olofsson, Marie Morell, Ewa Hermansson, Simon Johansson och Per Jameson.

Några av toppnamnen på Moderaternas valsedel från Norrköping. Lars Ahlm, Jan Owe-Larsson, Jörgen Olofsson, Marie Morell, Ewa Hermansson, Simon Johansson och Per Jameson.

Foto: Hanna Petersson

Norrköping2018-09-03 20:00

En del i det är att hjärtinfarktspatienter ska kunna behandlas akut dygnet runt, året om.

– Det kräver fler kardiologer (hjärtläkare red:s anm) och är därför är inget som kan ske direkt, men vi behöver börja bygga upp en sådan verksamhet med specialiserade läkare på Vrinnevisjukhuset. Jag kan tänka mig att det kan ta tio år, säger Jörgen Olofsson, fjärde namn på Norrköpingsmoderaternas valsedel till regionvalet. Till vardags är han läkare på ortopeden på Vrinnevisjukhuset.

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och betydligt vanligare i Norrköping än i Linköping, speciellt bland kvinnor.

I våras presenterades resultat av Linköpings universitet som visar att även om dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har gått ned under det senaste årtiondet så ökar skillnaderna mellan de bägge östgötastäderna.

Bland Norrköpings kvinnor är dödligheten 60 procent högre än för Linköpings kvinnor. För männen är motsvarande 38 procent.

I Östergötland är det dock enbart på Universitetssjukhuset som patienter med akut hjärtinfarkt kan behandlas dygnet runt med PCI, det som kallas ballongvidgning av igentäppta kranskärl. På Vrinnevisjukhuset ges behandlingen under dagtid på vardagar medan Lasarettet i Motala helt saknar avancerad hjärtsjukvård.

Under helger och nattetid får länets alla patienter med akut hjärtinfarkt åka till US. För dem med långa avstånd betyder det en klar risk menar Moderaterna.

Men om avståndet verkligen är förklaringen till den högre dödligheten bland patienterna från Norrköping finns det inga vetenskapliga bevis för. Forskarna menar att det snarare har med livsstil att göra. Något även Moderaterna tagit fasta på. Deras egen tidigare införda idé om Hälsosamtal på vårdcentralerna i förebyggande syfte är bra tycker partiet, men ändå inte tillräcklig.

– Hälsosamtalen identifierar problemen, men man måste ha en åtgärd att komma med i nästa steg. Här behöver man tänka nytt, säger Marie Morell, regionråd i opposition och förstanamn på Norrköpingsmoderaternas valsedel.

Att få människor att äta bättre och sluta röka behöver inte bara vara sjukvårdens uppdrag tycker Moderaterna.

– Vi har till exempel föreslagit mer samverkan med föreningar och företag. Det finns också ett egenansvar i de här frågorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om