Norrköpingsföretaget startades på 50-talet och drivs i dag av den tredje generationen i familjen. Det är en stor och lönsam verksamhet, som på senare år också har expanderat kraftigt.
Men bakom kulisserna har en intern konflikt skakat företaget. Det ledde i våras till att en av huvudägarna köptes ut efter att hon polisanmält sin bror, som också är vd för firman.
Systerns anklagelser gällde att han både hade tagit pengar och låtit bolaget betala för hans egna utgifter.
De misstankarna har sedan utretts av Ekobrottsmyndigheten, vars åklagare nu har väckt åtal mot brodern. Det gäller tre fall av trolöshet mot huvudman, varav två bedöms som grova. Förutom vd är mannen även styrelseledamot och aktieägare i bolaget och har, enligt åklagaren, missbrukat sin förtroendeställning.
Åtalet gäller en rad händelser mellan 2017 och 2021. Bland annat anklagas mannen för att ha gjort en otillåten aktieutdelning på 670 000 kronor, som dessutom bokfördes som att pengarna hade gått till systern. Han ska även vid tio tillfällen ha låtit företaget betala för privata inköp, till ett värde av totalt omkring 350 000 kronor. Åklagaren yrkar dessutom på att mannen får tre års näringsförbud.
Brodern har nekat till brott och säger i förhör att styrelsen hade beslutat om aktieutdelningen, men att den bokförts fel och rättats till i efterhand. Han menar också att det finns förklaringar till de flesta av fakturorna och att många gäller inköp till verksamheten.
Mannen medger dock att vissa inköp har varit privata, bland annat nya cyklar till familjen samt hantverks- och inredningsarbeten på deras villa och fritidsbostad. Detta har han dock betalat tillbaka i efterhand.
Men han säger samtidigt att det finns en kultur i familjen där man låter företaget betala för vissa saker – och menar att även hans pappa och syster har gjort liknande.
– Jag är chockad om det är en brottslig gärning, säger brodern i förhör.
– Att jag skulle ha missbrukat min förtroendeställning med uppsåt att skada bolaget är så långt ifrån min verklighetsbild som möjligt. Jag älskar det här bolaget och har betalat mycket pengar för det. Jag har ju kvar min anställning, så ingenstans har ju bolaget
ansett att jag missbrukat min ställning.
Både pappan och systern medger att de också har köpt varor och tjänster på företagets bekostnad, men säger att det bara har varit vid enstaka tillfällen.
Pappan har tagit broderns parti och menar att kritiken är överdriven. Han säger också till polisen att hans dotter har använt sina påståenden för att "pressa och tvinga fram en försäljning av aktierna till ett högre pris", i samband med att hon köptes ut från företaget.
Systern menar däremot att det rör sig om ännu större summor som har försvunnit. Hon berättar också i förhör att konflikten har lett till att hon har brutit med brodern och pappan.
– Vi har ingen kontakt. Det är nog från alla håll. De anklagar mig för att ta detta till någon orimlig nivå, medan jag trodde vi hade samsyn i vad som var okej och inte.
Senare i höst ställs brodern inför rätta i Norrköpings tingsrätt. Skulle han dömas för grov trolöshet mot huvudman blir straffet som lägst sex månaders fängelse och som högst sex år.
Skatteverket har sedan tidigare kommit fram till att hans extra förmåner ska beskattas, men har räknat in betydligt fler fakturor än åklagaren och kräver 950 000 kronor från honom och 500 000 från bolaget.