Det finns inga löften om fler studenter eller nya utbildningar. Men viljan är att satsa mer på Campus Norrköping och då främst inom fyra profilområden som både innebär utbildning och forskning.
Det är förslaget som presenterades i går i utredningen för Linköpings universitets framtidsutveckling.
Sköterskor på två håll
En av de frågor som diskuterats fram och tillbaka är var vilken utbildning ska ligga. Förslaget är att Norrköping får behålla sina utbildningar. Sjuksköterskeutbildningen ska även i fortsättningen finnas i båda städerna men med olika inriktningar. Det ligger nära till hands att Norrköping inriktar sig mer på hemsjukvården i framtiden då det redan nu finns forskning inom äldre och åldrande.
Samtidigt slås fast att lärarutbildningen för stadierna 4–6 bör ligga i Linköping och lärarutbildningen F–3 i Norrköping. Det kan betyda att ytterligare 200 studieplatser flyttas över till Norrköping.
– Det gäller att tänka nytt och det har vi redan gjort här många gånger vilket gett ett bra resultat. Vi måste ha en samverkan mellan olika utbildningar i stället för konkurrens, säger Helen Dannetun.
Fyra områden
I Norrköping vill man främst satsa på fyra områden:
Välfärdens utmaningar som innehåller utbildningar inom teknik, hälsa, medicin, samhällskunskap och logistik.
Yngre barns lärande, vilket innebär en satsning på förskolelärare och lärare för de yngre barnen.
Samhällsbyggnad där man vill utveckla nya ideér och modeller för samhällsplanering.
Gestaltning, vilket innebär användning av teknik, design och uttryck av information.
– Det handlar om att koppla ihop starka områden både med utbildning och forskning. Min förhoppning är att det myllrar på alla campus och kanske speciellt här i Norrköping, säger Helen Dannetun.
I dag finns ungefär 5 000 studenter i Norrköping. Utredningen lovar ett visst antal nya studieplatser men förhoppningen är att locka fler studenter i framtiden.