Kommunerna som fått frågan om man är intresserade av en etablering av ett nytt fängelse är: Linköping, Norrköping, Finspång, Jönköping, Åtvidaberg, Boxholm, Tranås, Aneby, Nässjö, Eksjö, Vaggeryd och Värnamo. Det är en brokig skara kommuner med den gemensamma nämnaren att de har goda kommunikationer och ligger nära E4.
Linköping har sedan tidigare sagt att man stödjer Norrköpings kandidatur och det lutar åt att även Finspång kommer att göra detsamma.
– Vi kommer att diskutera det här nästa vecka, men det lutar åt att vi kommer att göra som Linköping och stödja Norrköping. Vi vill jättegärna att anstalten kommer till vår arbetsmarknadsregion, men vi har svårt att svara upp mot Kriminalvårdens krav. Finspångs kommun äger tyvärr väldigt lite mark, vi kommer inte att klara marktillgången, förklarar Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Vi har tagit kontakt med alla tillfrågade kommuner och markfrågan är en knäckfråga för fler intressenter. Aneby kommun, en liten ort på det småländska höglandet, är högst intresserade av en etablering.
– En anstalt är en enorm, långsiktig möjlighet med arbetstillfällen som kan leda till inflyttning. Självklart är vi intresserade, men vi vet inte om vi kan lösa markfrågan. Vi måste diskutera med privata aktörer, Kriminalvården kräver en ganska stor yta och den marken har vi inte i dag, säger Beata Allen (C), kommunstyrelsens ordförande.
Om inte Aneby kan få anstalten hoppas Beata Allen att den hamnar någon annanstans på det småländska höglandet. Grannkommunen Tranås kan vara ett alternativ. Där har man också löst markfrågan.
– Tranås har god infrastruktur med järnväg, buss och närhet till E4. Vi är ett litet nav mellan Småland och Östergötland och ska göra vad vi kan för att göra Tranås attraktivt, säger Mats Holmstedt (M), kommunstyrelsens ordförande.
Under vecka 39 kommer Kriminalvården att höra av sig till de elva kommunerna för att höra om de är fortsatt intresserade av en etablering. Flera kommuner uppger att de behöver utreda saken ordentligt och tvekar om svaret. Tranås är en av dem.
– I den ena vågskålen är det arbetstillfällen och i den andra är vad det ger för image för Tranås. Om man tar Kumla som exempel, de är ju mest kända för sitt fängelse. Vi är med och lyssnar och visar vårt intresse tills vi har ett rejält beslutsunderlag, säger Mats Holmstedt.