237 anmälningar om coronarelaterade arbetssjukdomar har hittills gjorts till Arbetsmiljöverket i Norrköping under pandemin. Flest personer som smittades arbetar inom vård, omsorg och socialt arbete och det är också dessa som kan ha rätt till ersättning från Försäkringskassan.
– Det är lite speciellt med covid-19, för där gäller särskilda bestämmelser för smittor. Du har rätt till ersättning under förutsättning att du arbetar i en sjukvårdsinrättning eller i annat arbete med behandling eller vård av personer med covid-19, förklarar Daniel Hansson, Försäkringskassans områdeschef för arbetsskada.
– Om man arbetar inom en annan bransch kan man göra en arbetsskadeanmälan, men det är däremot inte troligt att man får någon ersättning av Försäkringskassan, säger han vidare.
Arbetsgivaren är bunden enligt lag att anmäla arbetsskador. Det gäller alla typer av skador, oavsett hur allvarliga de är. Anmälan görs via Arbetsmiljöverkets webbportal och går då till både Arbetsmiljöverket, som för statistiken, och Försäkringskassan som utreder och beslutar om eventuell ersättning. Att anmäla skadan är viktigt, säger Kjell Blom på Arbetsmiljöverket.
– Lokalt kan det vara viktigt i ett förebyggande syfte, men också globalt då arbetsskadestatistiken används av Arbetsmiljöverket som en pusselbit i prioritering av verksamheten för att förebygga arbetsskador i olika branscher och yrken. För individen kan det vara viktigt med tanke på framtiden och eventuella ersättningar från Arbetsskadeförsäkringen, säger han.
För ersättning gäller alltså att personen ska ha arbetat med att vårda eller behandla personer med covid-19. Försäkringskassan gör en utredning kring omständigheterna, till exempel om det användes skyddsutrustning på arbetsplatsen, och fattar sedan beslut om eventuell ersättning.
– Det finns främst två ersättningar man kan få, dels livränta som täcker inkomstförlust om man blir sjukskriven minst ett år framåt. Det andra är efterlevandelivränta som innebär att de efterlevande kan få livränta om man skulle avlida, säger Daniel Hansson.
De flesta anställda är dock även försäkrade genom sitt arbete. Dessa försäkringar administreras av Afa Försäkring som kan ge ersättning till anställda som blivit smittade och har ett arbete där man behandlar, vårdar eller omhändertar smittförande personer.
Vi har begärt ut siffror från Arbetsmiljöverket över vilka arbetsplatserna är i Östergötland som anmälningarna om coronarelaterade arbetssjukdomar gjorts ifrån. Eftersom vi velat illustrera vilka branscher som är representerade och inte peka ut enskilda arbetsplatser, har vi här sammanställt de branscher som anmälningarna kom ifrån i Norrköping. Siffrorna står i fallande ordning, med flest anmälningar först:
Vrinnevisjukhuset: 107
Äldreboenden: 54
Enhet för äldreboende och hemtjänst: 16
LSS-boende: 11
Förskola: 10
Hemtjänst: 9
Vårdcentral: 5
Grundskola: 2
Städfirma: 2
Gymnasium: 1
Tandläkare: 1
Optiker: 1
Psykiatrisk mottagning: 1
Källa: Arbetsmiljöverket.
* Av de totalt 237 anmälningarna från Norrköping har ursprunget gått att utläsa för 219 anmälningar, vilket är det som dessa siffror visar.
* Siffrorna är från den 15 februari.