"Linköping borde ta emot fler flyktingar"

"Läget är ansträngt. Vi vill att Norrköping slipper flyktingar via anvisningslagen under nästa år", säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M).

Kris. Oppositionsråden Sophia Jarl och Ingrid Cassel (M) vill att kommuner med låg arbetslöshet tar större ansvar i flyktingmottagandet.

Kris. Oppositionsråden Sophia Jarl och Ingrid Cassel (M) vill att kommuner med låg arbetslöshet tar större ansvar i flyktingmottagandet.

Foto: Matz Glimhed

Norrköping2016-11-21 18:44

Norrköping är en av kommunerna i Östergötland som tagit störst ansvar när det gäller flyktingmottagande. Enligt siffror som presenterades av moderaterna under måndagen fanns det 4800 personer i asyl i länet under september månad. Nästan 1800 av dessa bodde i Norrköping.

Fler ska ta ansvar

Nu vill moderaterna i Norrköping att 2017 blir ett år då andra kommuner i länet tar större ansvar för mottagandet.

– Vi tycker att kommuner med låg arbetslöshet borde ta större ansvar än vad man gör i dag. Ett exempel är Linköping där arbetslösheten är mycket lägre än i Norrköping, säger oppositionsrådet Ingrid Cassel (M).

– Vi vill också att inga fler flyktingar kommer till Norrköping via anvisningslagen (ABO) under nästa år. Det skulle betyda en lättnad för oss i ett utsatt läge. Vi tar fortfarande ett stort ansvar genom att vi tar emot ett stort antal asylsökande enligt den så kallade EBO-lagstiftningen, säger Sophia Jarl (M)

Många till Norrköping

Tittar man på statistiken ser man att Linköping tagit emot fler anvisade flyktingar (ABO) än Norrköping. Samtidigt har Norrköping tagit emot betydlig fler flyktingar enligt EBO-lagstiftningen. Norrköpings åtagande slutar på en mycket högre siffra. EBO, betyder "eget boende" och där hittar flyktingarna egna adresser att bosätta sig på. Oftast hos släktingar.

– Det betyder att eftersom Norrköping tidigare har varit generöst i sitt mottagande fortsätter antalet flyktingar att komma i stor mängd till Norrköping. Den här lagen är inte lika lätt att påverka. Men den skapar en kris eftersom vi har bostadsbrist. På sikt måste den lagen också ändras, säger Sophia Jarl.

Vill påverka

Med utspelet från moderaterna vill man påverka andra kommuner att "ta större ansvar". Man hoppas också att man har kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) med sig. Han är den som ytterst sitter i de förhandlingar som förs med Länsstyrelsen om fördelningen enligt anvisningslagen.

– Jag håller med moderaterna i frågan. Jag vill att 2017 blir ett år då vi har ett uppehåll av anvisade flyktingar till Norrköping. Vi kommer ändå att ta ett stort ansvar eftersom många söker sig till Norrköping för eget boende, säger han.

Inför förhandlingarna

De moderata oppositionsråden hoppas och tror att fler kommuner kan hjälpas åt att fördela anvisningsflyktingarna.

– Det rimliga är att alla kan hjälpas åt. Norrköping har tagit ett stort ansvar och fortsätter att göra det, säger Ingrid Cassel.

Lars Stjernkvist påpekar att fördelningen är något som ska diskuteras. Och att det är en ordning som måste respekteras.

– Linköping har ökat sitt åtagande. Men jag tror att man har förståelse för våra synpunkter. Nu gäller det bara att få Länsstyrelsen att också förstå vårt läge, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om