Lärare i Norrköping häktad för skadegörelse och hot

En lärare i Norrköping sitter för närvarande häktad för flera fall av skadegörelse och olaga hot och är dessutom tidigare dömd för bland annat sabotage mot blåljusverksamhet, stöld och narkotikabrott.

Enligt en tidigare dom har läraren medvetet försökt att hindra och försvåra utrycknings- och brottsbekämpande verksamhet genom att förstöra två polisbilar.

Enligt en tidigare dom har läraren medvetet försökt att hindra och försvåra utrycknings- och brottsbekämpande verksamhet genom att förstöra två polisbilar.

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2022-09-28 17:30

Senast på fredagen går häktningstiden ut och då måste åklagaren väcka åtal, begära förlängd häktningstid eller alternativt släppa läraren som på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden, misstänks för sex fall av skadegörelse och fem olaga hot.

Då skadegörelsen bland annat varit riktad mot tingsrätten och åklagarkammaren i Norrköping så leds utredningen av Emma Berge vid åklagarkammaren i Växjö.

– Min ambition är att väcka åtal på fredag, säger Emma Berge som dock betonar att läraren inte är häktad för de misstänkta brotten mot tingsrätten och åklagarmyndigheten även om brottsmisstanken kvarstår även där.

Skälen för häktningen är bland annat att det finns risk för att läraren fortsätter den brottsliga verksamheten, förklarar Emma Berge.

undefined
Enligt en tidigare dom har läraren medvetet försökt att hindra och försvåra utrycknings- och brottsbekämpande verksamhet genom att förstöra två polisbilar.

Läraren som började sin nuvarande anställning på en högstadieskola i Norrköping i augusti har förutom de nuvarande brottsmisstankarna ett långt brottsregister.

2021 dömdes läraren för skadegörelse och två fall av sabotage mot blåljusverksamhet. Påföljden blev skyddstillsyn och ett skadestånd på sammanlagt drygt 30 000 kronor. Läraren skulle då också genomgå insatser avseende missbruk och psykisk ohälsa.

Händelserna läraren dömdes för 2021 utspelar sig under några septemberdagar 2020. Läraren har själv uppgett att det var en gammal upplevd oförrätt ett och ett halvt år tidigare mot en Norrköpingskrog som gjorde att läraren kastade en sten mot krogens fönster. Läraren förklarar sitt beteende med en destruktiv relation med sin partner som gjort att drogmissbruket och den psykiska ohälsan förvärrades.

undefined
Läraren är häktad för att det finns risk för fortsatt brottslighet.

Några dagar senare kastade läraren en sten på en polisbil som stod utanför polishuset. Läraren beskriver sig ha varit allmänt arg på omgivningen och ansåg sig ha rätt till stödinsatser. Läraren uppger sig också ha hört mörka röster som uppmanade till att kasta stenen. Ytterligare några dagar senare var läraren hemma i sin lägenhet och drack alkohol. När det dök upp blåljus från utryckningsfordon utanför fönstret kände sig läraren angripen och tappade kontrollen. Läraren tog en väska med en burk gurka och en flaska olivolja och ville förnedra polisen genom att smeta olivolja på polisbilen. Därefter kastade läraren burken på polisbilen och slog med flaskan på backspegeln så den gick sönder.

Eftersom båda polisbilarna vid dessa tillfällen var i tjänst och tvingades ersättas med nya räknas det som sabotage mot blåljusverksamhet. Tingsrätten menar att läraren medvetet försökt att hindra och försvåra utrycknings- och brottsbekämpande verksamhet.

undefined
Läraren har vid ett tidigare tillfälle varit avstängd från sin tjänst som lärare i Norrköpings kommun.

Det var dock inte första gången som läraren förekommer i brottsregistret. Från 2019 och framåt handlar det om flera fall av ringa narkotikabrott (kokain och MDMA), stöld och ringa stöld. Påföljderna har varit dagsböter och villkorlig dom. Brotten har begåtts både i Norrköping och på andra orter i Sverige där läraren bott och varit verksam.

Läraren har också vid två tillfällen JO-anmält polisen, bland annat för misshandel, hot och kränkande behandling. Anmälningar har dock lämnats utan åtgärd. Läraren var under en period 2016 avstängd från en tidigare lärartjänst i Norrköpings kommun.

Johanna Bergman är lärarens advokat men avböjer att kommentera misstankarna med hänvisning till sin tystnadsplikt gentemot sin klient.

Det räknas som sabotage

Sabotage mot blåljusverksamhet är en brottsrubricering som trädde i kraft 1 januari 2020.

Enligt lagtexten ska det vara ett angrepp eller någon annan typ av störning mot polis, räddningstjänst eller ambulans som syftar till att allvarligt försvåra eller hindra verksamheten. Det kan bland annat vara att tillgripa eller skada fordon eller annat hjälpmedel som används eller ska användas i verksamheten. Då kan man dömas för brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!