Andreas Norlén står återigen mitt i händelsernas centrum då nya talmansrundor påbörjats efter att regeringen fällts. När vi når honom på telefon på tisdagskvällen, mellan framträdandena i TV4 Nyheterna och Aktuellt, berättar han att han gått upp klockan sex och planerade att vara tillbaka i Norrköping till natten:
– Jag försöker när jag kan att sova i Norrköping, det ger ju inte minst möjligheten att lämna Henry på förskolan.
Det blir en lång arbetsdag?
– Ibland får man hugga i, det är väl så i alla jobb tänker jag. Om det är mycket att göra så får man kämpa på!
Efter att ha blivit rikskänd efter nästan fem månaders arbete med att få fram en regering hösten 2018, har nu blickarna åter vänts mot honom och hur han ska reda ut regeringsfrågan. Men Andreas Norlén tar det med jämnmod:
– Jag försöker närma mig uppgiften genom att vara lugn och eftertänksam och samtidigt ge så tydliga besked som möjligt och arbeta så snabbt som möjligt. Jag tror att man i alla situationer gör bäst i att försöka undvika att stressa upp sig, säger han.
Liksom förra gången blev valet av fikat uppmärksammat vid mötena med partiledarna. Under hösten 2018 bjöds det på kaffe och småkakor – nu blev det istället jordgubbar.
– Kakor kändes väldigt mycket 2018. Nu behövdes det något somrigt och fräscht.
Kom jordgubbarna från Norrköping?
– Jag vet faktiskt inte! De levererades av riksdagens kafé och restaurang och jag vet inte mer än att de var svenska.
Andreas Norlén har efter den första talmansrundan tilldelat Ulf Kristersson (M) sonderingsuppdraget, som fått tre dagar på sig att sondera terrängen för en ny regering.
Du har sagt att de inte får lika lång tid på sig som sist, finns det någon maxgräns?
– Nej, det har jag inte velat sätta upp, däremot vill jag tydligt signalera att vi inte kan ha den process vi hade 2018 utan att det här måste lösas mycket fortare. Det var därför jag gav Ulf Kristersson tre dagars sonderingsfrist – istället för en vecka eller två som förra gången. Däremot går det ju för en sonderingsperson att begära förlängd tid om förhandlingar och diskussioner pågår som behöver avslutas.
Har du tänkt någon maxgräns – som du inte säger utåt?
– Nej, men jag ser framför mig att under juli månad klarar vi ut om det går att bilda en regering eller om det blir extraval – vilket i praktiken innebär en statsministeromröstning i veckan eftersom jag har fyra försök på mig.
Andreas Norlén valdes in i riksdagen 2006 som moderat ledamot för Östergötlands län. Efter valet 2018 tillträdde han som riksdagens talman – ett uppdrag som inneburit att han istället måste agera opolitiskt. Men det har varit lättare än han trodde:
– Jag klev in i en väldigt hektisk tid i svensk politik med regeringsbildningen som tog väldigt mycket tid och kraft då, då hann jag aldrig vakna i det vanliga partipolitiska arbetet utan hade fullt fokus på att vara hela riksdagens talman och agera på ett opartiskt sätt.
Liksom för många andra är det nu osäkert hur det blir med semester, men några resor har Andreas Norlén inte behövt ställa in – ledigheten ska spenderas i Norrköpingstrakten. Det blir mest besök på många badplatser, inte minst i Rejmyre, och på strövområden som Himmelstalund. Och så trädgården hemmavid såklart:
– Den arbetar vi med, fast framförallt min fru, hon har ett 140-tal tomatplantor.