Den 15 december gick Vrinnevisjukhuset upp i stabsläge. På sjukhuset vårdas nu tio patienter med covid-19, varav två inom intensivvården. Samtidigt härjar en ovanligt tidig säsongsinfluensa – och lika många får intensivvård för den som covid-19.
– Vi har många patienter och beläggningen är hög. Det är i stort sett fullt. Vi försöker efter bästa förmåga att lösa problemen, men det är väldigt hög beläggning och väntetider för operationer, säger Robert Svensson, verksamhetschef och överläkare på iva på Vrinnevisjukhuset.
Vårdpersonal har också drabbas av sjukdom och i personalen på iva har flera åkt på vanliga luftvägsinfektioner.
– I 14 dagar har vi suttit med bedömningar av olika scenarion och vilka andra sjukvårdsenheter vi kan få hjälp ifrån, säger Robert Svensson.
Även akutkliniken har hög personalfrånvaro till följd av sjukdom och vård av sjukt barn. Frånvaron har legat runt tio procent.
– Det är ungefär dubbelt så mycket som normalt, säger Andreas Rönnersten, verksamhetschef, överläkare på akutkliniken.
– Än så länge har akutvårdsavdelningen inte dragit ner någon verksamhet. Vi har ont om folk, men klarar att bemanna det vi ska. Men på akutmottagningen har vi dragit ner. För patienten kan det innebära att det tar längre tid att få hjälp.
Andreas Rönnersten berättar att de redan innan brottades med brist på sjuksköterskor. Kliniken skulle behöva 21 sjuksköterskor i schemat per dygn, men har bara 17.
– Det betyder ett ansträngt läge i grunden. Färre människor ska ta hand om patienterna, vi har fått ta bort ett vårdlag på grund av bemanningsbristen.
Samtidigt är läget pressat på flera håll – Universitetssjukhuset i Linköping och Lasarettet i Motala har gått upp i stabsläge.
– Stora delar av vården är i samma läge och sjukhusledningen får ägna mycket tid åt bemanningsfrågor, säger Andreas Rönnersten.
Med anledning av smittoläget och den tuffa situationen inom vården skickar läkarna med en uppmaning:
– Nu ska man definitivt vara försiktig, hålla avstånd och inte ge sig ut i handeln i onödan. Det är fullt i sjukvården och vi klarar inte att hålla uppe de platser vi egentligen skulle behöva. När vi har ett så pressat läge tycker jag att man kan undvika sådant som att ge sig ut på isen eller åka diverse fordon och riskera att skada sig, säger Robert Svensson.
– Det är värdefullt om alla just nu kan tänka på att inte nyttja vård i onödan. Läget är ansträngt och det är olämpligt att söka för sånt som inte är brådskande eller kräver sjukhusets resurser. Samtidigt vill jag understryka att för den som behöver vår hjälp finns vi här, och vi vill definitivt inte att någon som behöver vård ska dra sig för att söka, säger Andreas Rönnersten.