Långa fängelsestraff för skjutningar i gängkonflikt

En 20-årig kvinna frias för det uppmärksammade mordet på Värmlandsgatan, men döms för en annan skjutning. Samtidigt döms en 24-årig man till 14 års fängelse för inblandning i flera skjutningar och en 16-årig pojke döms till sluten ungdomsvård för bland annat medhjälp till mordförsök.

Den 20-åriga kvinnan har erkänt att hon lurade ut 17-årigen på Värmlandsgatan med förevändning att hon skulle köpa trådlösa hörlurar av honom, men har förnekat att det var hon som dödade honom.

Den 20-åriga kvinnan har erkänt att hon lurade ut 17-årigen på Värmlandsgatan med förevändning att hon skulle köpa trådlösa hörlurar av honom, men har förnekat att det var hon som dödade honom.

Foto: Polisen

Norrköping2024-08-01 11:14

Åklagare Anna Hjorth har kallat mordet på en 17-årig pojke på Värmlandsgatan den 20 december för "en ren avrättning". Kvinnan frias för mordet, men döms till tolv års fängelse för bland annat en skjutning in i lägenheten på Smedjegatan den 15 november förra året. I samband med rättegången har hon erkänt skjutningen genom lägenhetsdörren, men förnekat att hon utfört mordet

– Det som brast i åklagarens bevisning var att det fanns inget vittne som sett henne skjuta, säger Lars Holmgård, lagman som dömt i målet.  

undefined
Den dömda kvinnan är hemmahörande i Gävle och uppgav under rättegången att hon varit pressad att agera skytt i gängkonflikten.

Mikael Ryning, kriminolog på Nationella operativa avdelningen, har kartlagt det dödliga våldet i Sverige sedan 1990 och han har uppgett för Aftonbladet att det här målet är unikt. 

– Det finns fall där kvinnor varit inblandade och dömts för medhjälp till mord eller grovt skyddande av brottsling. Men inte som skyttar. Många av morden i gängmiljön är ouppklarade så det går inte att säga att det aldrig hänt tidigare. Men av vad vi känner till finns det inget liknande fall, säger Mikael Ryning till tidningen.

Den 24-årige mannen döms bland annat för att ha planerat skjutningen på Smedjegatan, men även en skjutning in i en bostad dagen efter på Axel Swartlings gata i Klockaretorpet. Han har förnekat all inblandning i våldsdåden och att han har kopplingar till kriminella gäng. 24-åringen har figurerat i flera andra utredningar om grova brott senaste tiden

undefined
24-åringen var på plats med mannen som sköts inne på Mirum galleria i mars, ett mordförsök som polisen också knyter till den pågående gängkonflikten.

Bland annat dömdes han efter att polisen kopplat honom till två större partier narkotika, vilket påverkat att Norrköpings tingsrätt nu dömer honom till 14 års fängelse. 

"Tingsrätten tar (...) hänsyn till att han för några veckor sedan i ett annat mål dömts till fängelse sex år och två månader", står det i domen.

Mannen döms även för stämpling till grov mened eftersom att han inifrån häktet försökt få en person att ändra sitt vittnesmål. Norrköpings tingsrätt menar att meddelandena 24-åringen skrivit styrker att han varit inblandad i att planera skjutningarna.

undefined
24-åringen försökte få vittnet att ljuga genom att skriva meddelanden på toalettpapper inne på häktet i Norrköping.

16-årigen döms till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader för skjutningen på Axel Swartlings gata. Hans DNA har hittats på vapnet som användes vid skjutningen och han döms även för grovt vapenbrott. Även 24-åringens DNA fanns på vapnet.

NT har sökt åklagaren, men hon är på semester. 

Gängkonflikten

Enligt polisen pågår en våldsam gängkonflikt i Norrköping. Den ena parten i konflikten är en kriminell gruppering från områdena Hageby/Navestad som polisen kallar Kalonätverket. Den andra parten är ett kriminellt nätverk från stadsdelen Marielund och närliggande områden. 

Polisen har knutit flera brott till konflikten bland annat sprängningar, skjutningar mot bostäder och mord. Flera drabbade i konflikten har funnits med på två listor: "Ovännerlistan" som upprättats av personer i Kalonätverket och "Dödslistan Norrköping" som upprättats av personer från Marielundsgrupperingen. 

Enligt åklagaren har de tre personerna som åtalades i den här rättegången agerat på uppdrag av Kalonätverket och de drabbade har haft mer eller mindre starka kopplingar till Marielundsfalangen.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!