Kvartetten vill ha ett tiggeritillstånd

Kvartetten vill att Norrköping ska följa Eskilstunas exempel och införa ett krav på tillstånd för att få tigga i staden. Motionen, som skrevs av en SD-politiker för ett år sedan, diskuterades på kommunstyrelsens första möte efter sommaren.

Nicklas Lundström (V) oppositionsråd ser förslaget som ett förslag om tiggeriförbud.

Nicklas Lundström (V) oppositionsråd ser förslaget som ett förslag om tiggeriförbud.

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2019-08-12 21:42

1 augusti i år införde Eskilstuna, som första kommun i landet, ett krav om tillstånd för att få tigga på vissa platser i staden. Nu vill den politiska majoriteten i Norrköping göra samma sak: Men det finns delade meningar inom partierna, även inom socialdemokraterna.

– Det är en svår fråga. Jag har fått väldigt starka reaktioner idag och diskussionen i kommunstyrelsen var intensiv och tog lång tid, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det handlar inte om rädsla för att se fattigdom. Det handlar om att ingen i Sverige eller Europa ska behöva tigga för att klara sin försörjning.

Han menar att den enda långsiktiga lösningen på att få ett slut på tiggeri är att sätta press på hemkommunerna. För att kunna göra det krävs att kommunerna vet vilka tiggarna är.

– En registrering gör att vi kan få kontakt med människor som det är oerhört svårt att etablera kontakt med, säger Lars Stjernkvist.

För ett år sedan skrev Markus Wiechel (SD) en motion om införande av tiggeritillstånd i Norrköping. Clara Aranda (SD) och Jan Petersson, tidigare SD numera partilös ledamot av fullmäktige står också bakom motionen. Markus Wiechel har flyttat och lämnat fullmäktige i Norrköping.

Kvartetten skriver i sitt förslag till beslut att de avser att följa den rättsliga processen gällande Eskilstuna-modellen och föreslår att motionen ska tillgodoses. Sandra Karlsson (SD), oppositionsråd säger att på nationell nivå vill SD verka för ett förbud för tiggeri.

– Den här motionen skrevs för så länge sedan att den möjligheten inte fanns. Idag är det ett annat läge. Flera kommuner har infört tiggeriförbud och hade motionen skrivits idag hade den säkert sett annorlunda ut, säger Sandra Karlsson.

Hur SD-gruppen ställer sig till motionen är därför inte helt klart. Men Sandra Karlsson tycker att det vore bra att avvakta utvecklingen i Eskilstuna.

– Tiggeritillstånd får aldrig ersätta vårt sociala skyddsnät, Ingen ska behöva tigga för att ge mat till sina barn.

Även i Eskilstuna fanns det en politisk majoritet (bestående av S, M och C) som tillsammans med SD röstade för förslaget för ett år sedan. Men beslutet om att förbjuda ”passivt pengainsamlande” utan tillstånd stoppades av länsstyrelsen och det var först i sommar som det kunde införas efter att förvaltningsrätten upphävt länsstyrelsens beslut. I detalj innebär det en förändring av den lokala ordningsstadgan och det är polisen som ska kontrollera att bestämmelsen följs.

Moderaterna liksom miljöpartiet och vänsterpartiet har en avvisande hållning till motionen.

Nicklas Lundström är oppositionsråd för Vänsterpartiet som länge varit starkt kritiska till både förbud och kravtillstånd för tiggeri.

– Vi är helt mot det här förslaget, det är ett förslag till tiggeriförbud som angriper fattiga människor och jag är förvånad att Socialdemokraterna i Norrköping gör gemensam sak med SD, säger han och menar att det handlar om att locka till sig väljare från extremhögern.

– Och det är ganska pinsamt att de vill ge polisen i uppdrag att avvisa tiggare när det finns så många andra problem i staden de behöver lägga resurser på.

Han tycker istället att kommunen ska satsa på härbärgen och annan hjälp till de som tigger.

– Att tigga är inte ett karriärval, det här handlar om fattigdom och svaret på det är alltid arbete och välfärdspolitik.

Kvartetten har föreslagit att motionen ska tillgodoses, med reservationen att de vill först vill följa utvecklingen i Eskilstuna.

– Jag vill inte ange någon exakt tid, först behöver de några månader på sig i Eskilstuna för att avvakta effekterna. De kan därefter hjälpa oss att ta fram ett underlag, säger Lars Stjernkvist.

Karin Jonsson (C) kommunalråd säger också att det bästa är att avvakta vad som händer i Eskilstuna innan något beslut fattas i Norrköping.

– Det kan ta ett år, i alla fall över en vinter innan man ser något resultat. Vi vet ju inte om man väljer andra ursäter för att inte behöva söka tillstånd.

I Eskilstuna har några som tidigare tiggt valt att sälja bär istället för att söka tillståndet.

Motionen diskuterades vid kommunstyrelsen sammanträde på måndagen.

I september väntas kommunfullmäktige fatta beslut om införandet av ett tiggeritillstånd i Norrköping.

– Det är en fråga som skär rätt igenom alla partier, säger Karin Jonsson.

LÄS MER: "Något måste göras mot tiggeriet"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!