Kuratorn efter skolattacken: "Det hade kunnat vara jag"

För bara några veckor sedan hölls ett möte för personal på Hagagymnasiet med ämnet pågående dödligt våld i skolan. Efter skolattacken i Malmö beklagar kuratorn Annette Stenlåås det som hänt: "De var ju mina kollegor, fast vi jobbar i olika kommuner".

Annette Stenlåås berättar att hon trots att hon känner ett obehag efter attacken är trygg med att gå till sitt jobb.

Annette Stenlåås berättar att hon trots att hon känner ett obehag efter attacken är trygg med att gå till sitt jobb.

Foto: Jenny Carlsson

Norrköping2022-03-22 13:51

Det var strax efter 17 på måndagskvällen som polis larmades till Malmö Latinskola. Två kvinnor i 50-årsåldern som var lärare på skolan dödades i attacken. Kort efter att polisen kom till skolan greps en misstänkt gärningsman.

– Jag beklagar verkligen det som hänt. De var ju på ett sätt mina kollegor, fast vi jobbar i olika kommuner, säger Annette Stenlåås, kurator på Hagagymnasiet, dagen efter attacken.

Hon berättar att hon kände ett obehag efter attacken och att hon kunde identifiera sig med offren.

– Det var två kvinnor i 50-årsåldern som dödades. Min kuratorkollega sa att det hade kunnat vara vi. Vi är alltid kvar till slutet av dagen.

undefined
Annette Stenlåås berättar att hon trots att hon känner ett obehag efter attacken är trygg med att gå till sitt jobb.

Hon berättar att hon trots attacken känner sig trygg med att gå till jobbet.

Patrik Lindström är en av rektorerna på Hagagymnasiet och säger att även han känner sig trygg med att komma till jobbet.

– Jag känner en viss olust när det skett en sådan händelse, tankarna går igång. Tittar man historiskt är det elever eller före detta elever som är gärningsmän. Då funderar man på om det här skulle kunna hända hos oss. Vad kan vi göra för att förebygga.

undefined
Patrik Lindström, en av rektorerna på Hagagymnasiet, berättar att skolattacken i Malmö satt igång tankar hos honom om vad de på skolan kan göra för att förebygga att attacker sker.

Han tror att en bra dialog med eleverna är ett sätt att förebygga. Rektorn upplever också att kontakten med de flesta elever är god.

Annette Stenlåås berättar att hemstudier under pandemin ökat risken för att elever som inte mår bra inte fångas upp och blir ensamma. Men hon tycker sig inte se en ökning av elever med bekymmer på Hagagymnasiet.

– Det vi sett är att eleverna varit något mer stressade sedan hemstudierna började. Men de flesta har gjort det bästa av situationen och är nu glada över att vara tillbaka i skolan och träffa sina kompisar.

För bara några veckor hade Hagagymnasiets personal en arbetsplatsträff där man pratade om pågående dödligt våld i skolan. Jobbet med beredskapen för den typen av våld har pågått i några år, sedan skolattacken i Trollhättan 2015. Men nyligen kände personalen att det var dags att lyfta frågan på nytt.

– Sen händer det här bara några veckor senare, det är obehagligt, säger Annette Stenlåås.

Patrik Lindström berättar att personalen under mötet fick information, se en film och ta ställning i olika diskussionsfrågor om hur olika personer kan reagera.   

Har ni gått ut med liknande information till eleverna?

– Nej vi har valt att inte göra det för att inte skapa oro.   

Flera elever på Hagagymnasiet har nåtts av nyheten om skolattacken i Malmö. Elma Dziddic, 16, och Nellie Ekman Thor, 16, berättar att de hörde om attacken på nyheterna.

– Det är hemskt att det här kan hända i Sverige 2022. Jag kände mig lite rädd när jag skulle gå till skolan idag, säger Elma Dziddic.

undefined
Elma Dziddic, 16, och Nellie Ekman Thor, 16, har känt sig rädda och oroliga sedan de fick höra om attacken. De hade gärna velat ha mer information från lärare om säkerheten på skolan.

Vännen Nellie Ekman Thor stämmer in. 

– Man blir mer orolig.

Ingen av lärarna har tagit upp händelsen på någon av deras lektioner, vilket de gärna hade velat.

– Det är viktigt att det uppmärksammas. Vi vill veta vad vi har för säkerhet på skolan, var man ska gå om något händer, säger Elma Dziddic.   

En annan elev, Linnea Wester som är 19 år, berättar att hon blev chockad när hon hörde talas om skolattacken.

– Det tog ett tag att förstå.

undefined
Jonna Torén, 18, och Linnea Wester, 19, berättar att de blev chockade när de fick höra om attacken. De hade svårt att förstå att det var sant.

Rektor Patrik Lindström säger att det är viktigt att komma ihåg att skolattacker är ovanliga.   

– Det här en tragisk händelse och det man får bära med sig är att det är väldigt ovanligt i Skolsverige. 

Skolattacken i Malmö

Klockan 17:12 fick polisne larm om en pågående attack på skolan Malmö Latin. En 18-årig man som är elev på skolan misstänks ha gått till attack med yxa och kniv. Två lärare i 50-årsåldern avled av skadorna de fick i attacken. Klockan 17:22 tio minuter efter larmet, grips den misstänkta gärningsmannen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!