Inflation och räntor har gröpt ut svenskarnas plånböcker. Samtidigt som priserna i samhället har ökat har svenskarna fortsatt att shoppa och spendera. Fler väljer, enligt Finansinspektionen, att finansiera sin konsumtion med lån och svenskarnas skulder växer. Nu stundar årets kanske dyraste högtid – julen.
De senaste fem åren har kostnaden för julmaten ökat, det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Julbaket är det som dragit i väg mest i pris, med stora prisökningar på bland annat socker, choklad och ägg. Men även varor som apelsiner, sillkonserver och griskött har blivit dyrare.
Hur gör man då för att dra ner på kostnaderna för julmaten utan att tumma på julkänslan?
Enligt Norrköpingskrögaren Stellan Linde är den stora boven kostnaden för den mat som inte äts under julen. Han tycker att man först och främst ska dra ner på sina utgifter genom att minska svinnet.
– Skriv en matsedel för vad du ska ha på julbordet och håll dig till den. På så sätt minskar du risken att få med dig saker från affären som du inte behöver, säger Stellan Linde.
Lite Janssons frestelse eller några köttbullar är kanske inte helt fel på juldagen, men när man äter julbordsrester i flera dagar är det lätt att tröttna och kasta resterna i soporna, menar Stellan Linde. Att strunta i julbordets mindre populära inslag är också att sätt att minska matsvinnet.
– Man behöver inte ha så mycket saker. Det är ofta de konstiga grejerna som blir över. Minska utbudet och lägg i så fall större kraft på de rätterna som faktiskt äts upp, säger Stellan Linde.
Han tipsar om att inte heller ställa ut all mat direkt och i stället fylla på om det börjar sina.
– Då blir maten inte dålig lika snabbt och på så sätt minskar matsvinnet. Man tror ofta att det ska gå åt mer än vad det faktiskt gör, så minska på mängderna, säger Stellan Linde.
En av de ingredienser som ökat mest i pris de senaste åren är choklad.
– I stället för att göra ischoklad kan du göra knäck och vill du ändå ha chokladsmaken kan du i stället doppa knäck eller frukt i chokladen. Då kan du spara in på mängden choklad, säger Stellan Linde.
Ett annat sätt att minska kostnaderna är att ha koll på kampanjpriser i butikerna, säger Stellan Linde. Om man kikar på de olika butikernas kampanjerbjudanden och planerar vilka livsmedel man ska köpa på varje butik kan man få tag på det bästa priset.
– Sen ska man be om hjälp. Be gästerna ta med egna rätter till julbordet. Det är bättre att be om hjälp än att ta ett lån för att finansiera julbordet.