Kritiken: Varför tog det så lång tid att stänga skolan?

De första bristerna uppmärksammades redan 2013. Men det dröjde till 2021 innan Kunskapsljuset fick nedstängningsbesked. "Många barn och familjer har drabbats av det här", säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M).

Sophia Jarl (M) tycker att Kikki Liljeblad (S) och de övriga styrande borde ha agerat snabbare kring kritiken mot Kunskapsljuset.

Sophia Jarl (M) tycker att Kikki Liljeblad (S) och de övriga styrande borde ha agerat snabbare kring kritiken mot Kunskapsljuset.

Foto: Pär Andersson/Ulf Stråhle/Gun Stenehall

Norrköping2021-12-03 16:09

På torsdagen kom beskedet att Skolinspektionen vill stänga ner Kunskapsljuset, som drivs av föreningen Al-Noor Al-Islamia. Moderaternas oppositionsråd Sophia Jarl, som i flera år engagerat sig i frågan, välkomnar beskedet. 

Men hon tycker att det kommer för sent.

– Det har nu gått nästan tio år sedan de första allvarliga bristerna uppmärksammades i en tillsyn. Under de här åren har många barn och familjer drabbats. De har inte fått någon adekvat utbildning, de har inte fått det de har rätt till, säger Sophia Jarl.

undefined
Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) tycker att kommunen borde ha agerat kring Kunskapsljuset.

Hon tycker att det är extra alarmerande med tanke på att många av eleverna på Kunskapsljuset har invandrarbakgrund.

– Det här handlar om familjer som inte varit i Sverige så länge, de kanske inte kan språket och vet inte vilka rättigheter de har. De är ännu mer utsatta och då måste samhället stå upp för de här barnen.

Oppositionsrådet riktar kritik både mot Skolinspektionen och de styrande i Norrköpings kommun.

– Skolinspektionen framstår som tandlös och jag vill rikta en stor känga till staten. Skolinspektionen verkar vara mer intresserade av att låta huvudmän få driva skolor än att barnen ska få rätt utbildning.

– Kommunen kan inte stänga ner en skola, det är korrekt. Men kommunen har också ett tillsynsansvar. Kommunen har haft möjlighet att påskynda processen och skriva yttranden till Skolinspektionen. Kommunen ska kontrollera vad skattepengarna går till, men här har Kvartettens motto varit att "vi ska inte lägga oss i", säger Sophia Jarl.

undefined
"Det är Skolinspektionen som har ansvar för tillsyn av friskolor", säger kommunalrådet Kikki Liljeblad (S).

Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) är ordförande i utbildningsnämnden. Hon är tydlig med att det enligt regelverket är Skolinspektionen som ansvarar för tillsyn av friskolor.

– Vi har inga muskler och kan inte agera. 

Men även kommunen har väl ett tillsynsansvar mot friskolor?

– Nej, det har vi inte. Kommunen har inte tillsynsansvaret över friskolor. Den som har det och kan agera är Skolinspektionen. Alla enskilda kan signalera om man misstänker missförhållanden. Men det är inte min bild att kommunen får agera.

Kommunalrådet poängterar också att även om det finns en historik kring Kunskapsljuset så har det handlat om olika saker.

– De brister som kommit fram nu handlar främst om ekonomi, där ledningen inte bedöms vara kapabel att driva skolan. Tidigare kritik har rört undervisningen och här har ju Skolinspektionen gjort bedömningen att bristerna blivit åtgärdade, säger Kikki Liljeblad.

undefined
Skolinspektionen har beslutat att Kunskapsljuset inte får bedriva skolverksamhet.

Arvid Brogren, utredare vid Skolinspektionen, konstaterar att skolan har rättat till de brister som man tidigare har påpekat och att det därmed inte har funnits en rättslig grund för att stänga den. 

Borde ni ha agerat tidigare?

– Skolinspektionen arbetar i första hand med sikte på att en skola vill och kan rätta till de brister vi påpekar. Att stänga en skola är den sista åtgärd vi tar till eftersom det är ett ingripande beslut som också berör eleverna. Det ställs höga krav i lagstiftningen på att återkalla ett tillstånd.

Bör kommuner ha bättre koll på friskolorna?

– Ansvaret för att bedriva tillsyn av skolor ligger på Skolinspektionen och inte kommunen. Om någon får kännedom om missförhållanden på en skola finns det möjlighet att lämna de uppgifterna till Skolinspektionen som kan besluta om att inleda tillsyn av skolan, säger Arvid Brogren.

Vi har sökt Kunskapsljuset för en kommentar.

Så funkar det

Statens skolinspektion inrättades 2008.

Skolinspektionens uppdrag är att genom inspektion och tillståndsprövning se till att skolhuvudmän, det vill säga kommunen eller den som driver en fristående skola, sköter sina verksamheter enligt lagar och förordningar. 

Det är huvudmannen för skolan som ansvar för skolans resultat och kvalitet. 

Skolinspektionen ställer krav på och bidrar till att skolhuvudmännen följer skollagens krav och att de utvecklar sina verksamheter och genomför förbättringar.

Karta: Hagebygatan 180
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!