Kritik mot lex Lilla hjärtat: Plåster på ett brutet ben

Skärpta lagar ska göra att Esmeraldas tragiska öde inte sker igen. Men regeringen får kritik om att förändringarna inte är tillräckliga.

På tisdagen presenterades regeringens förslag på lagförändringar i lex Lilla hjärtat.

På tisdagen presenterades regeringens förslag på lagförändringar i lex Lilla hjärtat.

Foto: Jeppe Gustafsson, Joakim Blomqvist, Jessica Gow,

Norrköping2022-02-02 20:00

Nästan exakt två efter det att treåriga Esmeralda hittades död i sin bostad i centrala Norrköping föreslår regeringen lagändringar när vård enligt LVU upphör. Via en digital pressträff från regeringskansliet i Stockholm presenterade socialministern Lena Hallengren (S) förslag på lagändringar enligt lex Lilla hjärtat.

– Hennes ofattbart tragiska öde har berört ett helt land. Det borde inte ha kunnat hända, inledde Hallengren pressträffen.

undefined
Esmeraldas familjehemsmamma Melinda Jacobs fanns på plats när socialministern Lena Hallengren på tisdagen presenterade lagförslagen Lex Lilla hjärtat.

Därefter presenterade hon de fem förslagen. De innebär bland annat tvångsvården av barn inte får upphöra förrän de omständigheter som föranledde vården förändrats på "ett varaktigt och genomgripande sätt". Dessutom förändras socialtjänstens skyldigheter. Socialnämnden ska exempelvis alltid överväga om det finns skäl att ansöka om flyttningsförbud.

Kommunernas socialtjänst har också skyldighet att göra uppföljningar. Om tvångsvården upphört blir socialtjänsten skyldig att följa upp barnets situation i sex månader. Socialtjänsten får också en ny möjlighet att besluta om drogtester inför umgänge, eller inför en prövning om vården ska upphöra.

– Upptäcker man att föräldrarnas förändringar inte är varaktiga, så ska socialtjänsten inte vänta på någonting. Då ska man avbryta uppföljningen och inleda nya utredningar, förklarade Hallengren.

När utredningen presenterades förra året fick den kritik för att det inte var tillräckligt. På pressträffen fick socialministern den frågan.

– Min övertygelse är att det här kommer att bidra till stor förändring. Men vi behöver också gå vidare och göra ännu mer.

Hallengren avslutade pressträffen med att tacka Melinda Jacobs, familjehemsmamman som tog hand om Esmeralda tills det att hennes biologiska föräldrar fick tillbaka vårdnaden. 

– För att hon orkat berätta Lilla hjärtats historia för mig och för så många andra.

Melinda Jacobs har varit nära involverad i arbetet med lagförslagen och fanns även med på pressträffen. Hon hoppas nu att lex Lilla hjärtat ska bidra till att öka tryggheten och stabiliteten för placerade barn.

– Det här är otroligt stort för mig och det var anledningen till att jag från början berättade. Det här betyder jättemycket och det har fått mig att orka gå upp på morgonen, och att orka fortsätta. Det här är hennes upprättelse, sa hon till TT.

undefined
Enligt Yvonne Thilander, socialdirektör i Norrköpings kommun, medför lagförslagen bättre verktyg för socialtjänsten.

Socialtjänsten i Norrköpings kommun fick allvarlig kritik av Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) för hanteringen av Esmeraldafallet. Socialdirektören Yvonne Thilander säger så här om lagförändringarna som nu lagts fram.

– Spontant säger jag att de är bra. Mycket av det som finns med har vi själva lyft tidigare. Om vi hade haft de här verktygen så hade vårt arbete underlättats.

Hon välkomnar framför allt förslaget om att vården inte får upphöra förrän förändringar skett på "ett varaktigt och genomgripande sätt".

– Att vi nu ska göra uppföljningar, till skillnad från tidigare där vi haft möjlighet att göra uppföljningar, ger oss helt andra befogenheter.

Hade Esmeraldas liv kunnat räddats om lagen sett ut så här?

– Det är en jättesvår fråga. Jag vet faktiskt inte. Det går inte att svara på den frågan, sa Yvonne Thilander. 

Samma fråga ställs till Helena Borin, enhetschef för barn- och ungdomsverksamheten i Norrköpings kommun och chef över de handläggare som jobbade med Esmeraldas fall.

– Jag kan inte svara i unika ärenden, men det känns som om att det kommer göra skillnad. Men jag saknar möjligheter att kunna göra drogtester under de sex månader som uppföljningen sker. Som jag tolkar det kan drogtester bara göras inför umgänge och inför prövning om vården ska uppföra. Jag saknar även möjlighet till att göra oanmälda hembesök.

undefined
Juno Blom, Liberalernas riksdagsledamot från Norrköping, är mycket kritisk till regeringens förslag. "Det här är som att sätta plåster på ett brutet ben", säger hon.

En som var kritisk till regeringens förslag på lagförändringar var Juno Blom (L), riksdagsledamot från Norrköping.

– Det här är som att sätta plåster på ett brutet ben. Det hjälper inte för att få till den förändring som krävs, sa Blom på onsdagseftermiddagen.

Juno Blom efterlyser ett starkare skydd för de utsatta barnen, hon tycker fortfarande att föräldrarperspektivet är för dominerande.

– Jag tycker det är ovärdigt att kalla detta förslag för lex Lilla hjärtat. Barn som befinner sig i liknande situationer kommer inte få det stöd och skydd som krävs för att få tillgång till en trygg uppväxt. 

Förslagen ska först skickas till Lagrådet och sedan vidare för omröstning i riksdagen. Om lagförslagen röstas igenom av riksdagen kan de träda i kraft den 1 juli i år.

Lex Lilla hjärtat

När barn tvångsvårdas får socialnämnden inte besluta att vården ska upphöra förrän omständigheterna har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt.

Det införs en skyldighet för socialnämnden att överväga om det finns skäl att ansöka om flyttningsförbud. Man ska också överväga vårdnadsöverflyttning tidigareläggs, från tre till två år och följa upp situationen efter att en placering upphört. Slutligen införs en möjlighet att besluta att vårdnadshavare och föräldrar ska lämna drogtest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!