Markägare kritisk till fälld älg: "Riktigt fin"

Eftersöksjägaren sköt en "åttataggare" som befarades vara trafikskadad. Men enligt markägaren var älgen varken skadad eller sjuk. "Så här får det inte gå till", säger Krister Hellström. Polisen och skytten vidhåller att de gjorde rätt.

Markägaren Krister Hellström vid den skjutna älgtjuren. Han anser att älgen sköts i onödan då den varken var skadad eller sjuk.

Markägaren Krister Hellström vid den skjutna älgtjuren. Han anser att älgen sköts i onödan då den varken var skadad eller sjuk.

Foto: Liv Hellström

Norrköping2023-01-09 05:00
undefined
Markägaren Krister Hellström vid den skjutna älgtjuren. Han anser att älgen sköts i onödan då den varken var skadad eller sjuk.

Älgtjuren fälldes en novemberkväll på Vikbolandet. Vädret bjöd på snöstorm och mycket begränsad sikt. Krister Hellströms uppfattning är att älgens kondition bedömdes på för svaga grunder. Observationerna behöver ske i dagsljus för att kunna bedömas som säkra, uppger han.

– Jag fick samtalet på kvällen när jag varit i Norrköping och kört snö. Privatpersoner slog larm om att en älg som såg sjuk och dålig ut hade varit synlig i ett område runt mina marker. Jag minns att jag frågade om älgen var skadad, men fick till svar att den inte var det.

undefined
Åttataggaren hade skador på ländryggen som man inte kunde utesluta kom från en viltkrock, menar polisen och skytten.

Hans poäng är att älgen överhuvudtaget inte skulle ha skjutits. Dessutom borde han ha blivit uppringd och informerad om läget.

– Flera har sett älgtjuren utmed Slätbaken sedan i somras, noterat det pälslösa partiet på länden, men bedömt att djuret uppträtt normalt.

Dagen efter såg Krister och hustrun älgkroppen. Paret blev förvånade över vad som låg på marken.

– Jag blev upprörd. Det var en riktigt fin älgtjur. Grov som en oxe och som en nordsvensk häst i kroppen. Ett toppendjur!

undefined
Notera hur snabbt vävnaden på älgen förändrats efter döden. Orsaken är brist på blodcirkulation och en oskyddad yta som snabbt torkar.

Det som irriterade honom mest var att djuret såg ut att vara utan skador – förutom fläcken på ryggen – där pälsen höll på att växa ut. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har också noterat problem med älgar som angrips av älgflugan, och får stora sår på ryggen. Älgarna kliar sig sedan med hornen för att bli av med både klådan och den blodsugande hudparasiten.

Elina Thorsson, veterinär, patologi och vilt (SVA), har sett bilderna:

– Skadan på älgens rygg är en kronisk sårskada under avläkning. Man ser att hårremmen börjar växa tillbaka i sårets ytterkanter. Det röda området i mitten är en öppen såryta med ytliga blodkärl som håller på att läka, säger hon.

undefined
Älgtjuren kan ha drabbats av hudparasiter som orsakar klåda. Älgen har försökt lindra den genom att klia med hornen.

Men Per-Anders Eriksson, länsanvarig polis för viltrelaterade olyckor, säger att eftersöksjägaren gjorde rätt utifrån bilderna han har sett på älgen. Polisen kunde inte utesluta att skadorna kunde ha kommit från en viltolycka, därav beslutet om platsbesöket.

– Det här är svåra avvägningar. Inledningsvis fick polisen rapporter om att det låg en misstänkt skadad älg bakom en gäststuga. Vi tittar till exempel efter blodspår och hur älgen rör sig för att avgöra om djuret är skadat eller sjukt. Allt måste kollas upp.

Han berättar att skadorna på älgen inte bedömdes vara så allvarliga att djuret hade svårt att gå.

– Men hudavskrapet såg inte bra ut. Som jägare kan jag säga att det inte hör till vanligheterna att man träffar på sånt här. Jag stöder beslutet om avlivning, säger han.

undefined
Den här synen mötte eftersöksjägaren när älgen skjutits.

Tidningen har talat med eftersöksjägaren som sköt älgen. Han vill vara anonym men ger sin förklaring till vad som hände.

– Älgen hade varit synlig och legat i en villaträdgård när jag ringdes ut. Eftersom det var blodspår i snön där älgen legat antogs det att djuret var skadat efter en trafikolycka och att ryggen skrapat i asfalten Jag anser att jag agerade rätt som sköt älgen, förklarar skytten.

Först sedan älgen skjutits framkom det att djuret hade avlivats på Krister Hellströms mark.

– Vem som äger marken är ingenting man funderar på när ett sjukt djur ska avlivas. Jag hade älgen mitt i pannlampans sken och sköt från 30 meters håll. Älgen försökte inte ens att springa därifrån. När ett vilt djur inte flyr är någonting fel, berättar han.

Paragraf 40 c

Enligt jaktförordningen får ett påträffat skadad vilt avlivas men det får inte uppsökas.

Om ett frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får det avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark.

Ola Wälimaa, jurist, Svenska Jägareförbundet: "Grundregeln är att den som utför handlingen har ansvaret. I det fall du avlivar ett vilt djur ska du i efter hand kunna motivera varför det var en nödvändig handling".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!