Konkurs hotar kafé efter obetalda räkningar

Obetalda skulder på nästan 160 000 kronor har gjort att Skatteverket begärt Oas café i Knäppingsborg i konkurs. "Men jag tänker inte ge upp, målet är att fortsätta att ha öppet" säger ägaren Farhid Marzban.

Oas café i Knäppingsborg har fortfarande öppet, men det ligger ett konkurshot över ägaren efter obetalda räkningar.

Oas café i Knäppingsborg har fortfarande öppet, men det ligger ett konkurshot över ägaren efter obetalda räkningar.

Foto: Inger Ramstedt

Norrköping2023-08-27 12:00

Det var i början av augusti i år som Skatteverket ansökte om en konkurs vid Norrköpings tingsrätt för Oas café som funnits i Knäppingsborg i två år. Ett veganskt kafé, som vid starten hade andra ägare, som såg hoppfullt på det nya konceptet som skulle bredda utbudet i området.

För tio månader sedan tog Farhid Marzban över och driver nu verksamheten ihop med sin hustru.

– Jag gillar verkligen Knäppingsborg. Kaféet gick väl inte hundra när jag tog över, men jag tänkte att jag kunde ändra lite på konceptet och få det att rulla på, säger han, där han sitter vid ett av borden i väntan på att gästerna ska hitta in i lokalen.

undefined
Oas café i Knäppingsborg har fortfarande öppet, men det ligger ett konkurshot över ägaren efter obetalda räkningar.

En del av det kaféet erbjuder köps in, annat bakas på plats. Precis som paret ville ha det.

Men nysatsningen skulle visa sig inte vara tillräcklig. Farhid Marzban ger dock inte sig själv skulden för det.

– Nej, först kom ju vintern och då hade vi inte så många kunder. Sedan höjdes elpriserna, det slog verkligen hårt mot oss. Vi betalade 18 000 kronor i månaden, säger han och tillägger:

– Samtidigt höjdes också priset på råvarorna. Och jag kan ju inte ta för mycket betalt här på kaféet som en följd av det. Det är vi småföretagare som alltid drabbas hårdast.

I kombination med ytterligare en del kostnader, fanns helt enkelt inte pengar till att betala fakturorna för kaféägarna.

 Enligt skatteverket handlar det om en skuld till "staten på sammanlagt 158 898 kronor".  I konkursansökan framgår att kronofogden i sin analys av bolagets tillgångar – daterad till februari i år – kommit fram till att det saknas tillgångar för att göra bolaget skuldfritt.

Den 7 september är det dags för konkursförhandling i Norrköpings tingsrätt.

undefined
Skatteverket har ansökt om konkurs för Oas café, som har skulder till staten på närmare 160 000 kronor.

– Men mitt mål är att kunna betala skulden innan dess. Vi jobbar på det. Jag tänker inte ge upp utan fortsätta att ha öppet, säger Farhid Marzban.

Du sa att kaféet inte "gick hundra" när du tog över.  Var det klokt att satsa då med facit i hand?

– Jag tänkte att det här kan jag lösa. Ett sätt har varit att ha öppet även på söndagar. Det är framför allt på lördagar och söndagar som folk hittar hit. Men just nu känns det inte bra. Det är en dröm som försvinner. Men jag tänker ändå inte ge upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!