Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) fungerade under valrörelsen som det främsta ansiktet utåt när det gäller motståndet mot Holmens planerade vindkraftpark i Klintaberget. Han har också varit den starkaste förespråkaren av ny kärnkraft och envist hävdat att den nya generationens kärnkraftverk snabbt skulle kunna stå klara.
En inställning som starkt tillbakavisades och kritiserades av Holmens vd Henrik Sjölund i vår stora intervju.
"Det är klart att det gynnar Holmen att bygga vindkraft, för vi tror ju på det här, men det gynnar även Sverige. Vi är inte bara Holmen, vi är svenskar också och jag är dessutom Norrköpingsbo. Det skulle inte vara kul om södra Sverige hamnar i ett läge där ingenting kan utvecklas utan att vi snarare får lägga ner elintensiv industri i väntan på kärnkraft", sa Henrik Sjölund bland annat.
– Jag förstår att han vill ha vindkraft. Det är hans uppgift och jobb, men jag tycker inte han har rätt i sakfrågan, säger Reidar Svedahl.
Han är förvånad över Henrik Sjölunds uttalanden.
– Jag tycker att det är märkligt hur han pratar om kommunledningen och framförallt hur han pratar om demokrati. Det reagerar jag starkt på.
På måndag fattas det sista formella beslutet av kommunfullmäktige om att kommunen ska använda sitt veto mot den planerade vindkraftparken. Att Holmen ändå vill att länsstyrelsen ska pröva deras ansökan, trots att kommunen gjort klart att man ska använda det kommunala vetot, tycker Reidar Svedahl är slöseri med skattepengar, länsstyrelsens resurser och att inte ta människors oro på allvar.
– Samtidigt har vi väntat i fem år på besked om Femöresbron och annat som är viktigt, så varför lägga pengar på något som är dödfött? Det har jag svårt att förstå. Som stort bolag har man ansvar även för sitt närområde och de som bor där.
– Vi lever i ett demokratiskt land och Norrköpingsborna har sagt att de inte vill ha vindkraft där. Då får man acceptera demokratins normer. Det gäller för lilla Pelle och det gäller för ett stort börsbolag.
Enligt Reidar Svedahl tar vindkraft lika lång tid att få i drift som ny kärnkraft.
– Det kommer att ta tid med kärnkraft. Säkert sex–tio år. Det tar det också med vindkraft, så Henrik Sjölund har fel i sakfrågan att kärnkraft skulle vara långsam och vindkraften snabb. Sanningen är ju att de är ganska långsamma båda två.
Hur ska man då lösa energibehovet som finns i närtid?
– Jag cyklade förbi Holmentornet på vägen till jobbet. Det står 1750 på tornet. Holmen har funnits i 272 år utan vindkraft och det har ju gått bra.
– Under tiden går det kanske att utveckla den kärnkraft vi redan har och utveckla den lite mer, men vindkraft är inte lösningen. Du har samma problem med eller utan vindkraft.
Enligt Reidar Svedahl är mycket av den svenska vindkraft som finns i dag konkursmässig.
– Det är världens sämsta affärsidé om du inte på något sätt får betalt av utlandet. Ju mer vindkraft du bygger ju mer konkursmässig blir den. Du får inte betalt när det inte blåser och blåser det lagom blir det för mycket el, så du får inte betalt då heller.
Holmen anser ju att det är en bra affärsidé. Har de fel?
– De äger ju och kan använda den själva, så för dem är det säkert lite bättre. Det är kommuner och privata utan egen användning som går i konkurs.
Men mer el gynnar väl elsystemet i stort, eller?
– Det är den lilla fördelen som vindkraften har emellanåt. Att du då kan spara in lite från vattenkraft och annan elproduktion.
Reidar Svedahl hävdar också – vilket många experter menar är falskt och inte evidensbaserat – att vindkraften är miljöfarlig och hälsofarlig.
– Den lilla nytta som vindkraft gör motsvarar enligt mig högst en–två procent av de enorma skador den orsakar, säger han.