Kolmården har fått nya delfiner - flögs in från Paris

Kolmårdens djurpark har fått två nytillskott i delfinbassängerna, 36-årige Cecil och 38-årige Guama.

Totalt tolv delfiner finns nu på Kolmårdens djurpark.

Totalt tolv delfiner finns nu på Kolmårdens djurpark.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Norrköping2021-01-27 11:12

I lördags landade ett chartrat flygplan från Charles de Gaulle i Paris på Norrköping Airport med de två äldre hanarna för vidare transport till parken. 

– Djurtransporter är alltid anpassade efter arterna. Delfiner flygs i öppna transportboxar där de ligger som i en hängmatta i vatten. Det är massor med människor inblandade och kräver en otroligt noggrann planering. Djurvårdare och veterinärer från Frankrike fanns med under resan, berättar Linda Berggren, djurchef på Kolmårdens djurpark.

Delfinerna kommer från det franska nöjesfältet Parc Astérix, som bestämt sig för att sluta med delfin- och sjölejonshower.

Den franska parkens beslut togs inför en eventuell ny fransk djurskyddslag, där det diskuterats förbud mot uppfödning och uppvisning av havslevande arter. 

– Jag kan inte kommentera de diskussioner som förs i Frankrike utan vår verksamhet utgår från svensk lagstiftning. Vi har självklart alltid djurens bästa i fokus, säger Linda Berggren.

Hur bedömer du att delfinerna upplever tillvaron hos er?

– Jag önskar att alla skulle få komma och spendera en tid på jobbet här hos mig. Jag och mina kollegor älskar ju djur, ingen av oss skulle kunna gå hit om vi inte kände att våra djur har det bra. Delfinerna har en enorm trygghetskänsla här och de älskar ju föreställningarna.

Djuren på Parc Astérix – ett av Europas populäraste nöjesfält strax norr om Paris – kan trots eventuella förbudet inte släppas ut i haven, utan skickas nu i stället till andra europeiska anläggningar.

– Utplacering i en naturlig miljö är inte möjlig för dessa djur som vuxit upp i fångenskap, säger Nicolas Kremer, nöjesfältets chef, till tidningen Le Parisien.

Linda Berggren instämmer.

– Flertalet av våra delfiner är födda här och är trygga i den miljön. De har inte fått lära sig att vara bland båtpropellrar och buller eller jaga efter föda och har inte heller ett upparbetat immunförsvar mot havets bakterier och virus, säger hon.

Samtidigt som två nya delfiner anlände fick en annan ta vändande flyg för transport till Spanien. David, som varit här sen 2016 och fått tre avkommor under tiden, åkte nu tillbaka till den spanska park han kom ifrån.

Nykomlingarna Cecil och Guama blir de två äldsta av Kolmårdens nu totalt tolv delfiner.

– Prioritet ett är att få de här grabbarna att lära känna gruppen och komma till ro i våra bassänger. Vi har stenkoll på dem under introduktionen, hittills har det gått jättebra.

Karta: Kolmårdens Djurpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!