Den stora skillnaden mellan städerna är ingen tillfällighet. Under de senaste fem åren har det varit tre till fyra gånger vanligare att klotter polisanmäls i Linköping än i Norrköping.
Det finns flera teorier om vad som kan förklara skillnaden, det kan vara så enkelt som att det klottras mer i Linköping. Eller så är benägenheten att anmäla mycket mindre i Norrköping. Det kan också vara felaktigheter i själva statistiken, men oavsett vilket är klottret ett problem som kostar stora pengar för både fastighetsägare och skattebetalare.
I Linköping har polisen arbetat med att kartlägga klottrarna.
– Vi har ett tiotal individer som orsakar väldigt mycket skadegörelse. Det enda vi poliser kan göra är förebyggande visitationer utan att det finns misstanke om brott, säger Sofia Hedberg, kommunpolis i Linköping.
– Vi kan söka igenom kläder och väskor efter sprayburkar, spritpennor och skokräm.
I Norrköping arbetar Peter Johansson som kommunpolis.
– Det enda vi kan hoppas på är att allmänheten vågar anmäla när de ser att någon klottrar. Men det kan vara svårt eftersom mycket sker nattetid, säger Peter Johansson.
Han tror också att många ser men inte vill eller vågar anmäla.
– Inte minst på spårvagnarna i Norrköping, där är det mycket skadegörelse och klotter, men få anmälningar.
Kommunpoliserna tycker att lagliga graffitiväggar inte är någon bra idé trots att forskning visar att i städer där det är tillåtet att måla graffiti så minskar det olagliga klottret.
I Norrköping har en laglig klottervägg funnits i mer än 20 år. I Linköping fanns till för omkring ett och ett halvt år sedan en tunnel där det var tillåtet att måla graffiti. Forskning visar att i städer där det är tillåtet att måla graffiti så minskar det olagliga klottret.
Under förra året lade Norrköpings kommuns fastighetsbolag Norrevo drygt 800 000 kronor på att sanera klotter från skolor och andra fastigheter. Hyresbostäder i Norrköping lägger varje år mellan fem och sex miljoner kronor på sanering, men allt handlar inte om klotter.
Hyresbostäder anmälde klotter i 91 fall under förra året.
– Vi ser att det varierar över tid men delar uppfattningen att klottret ökar. Det är på socklar, dörrar och väggar säger Lars Löfgren marknadschef på Hyresbostäder i Norrköping.
Han ser en trend mot att det allt oftare klottras tags, en signatur och har en teori om det handlar om att visa revir genom att markera bomärken. Det är alltså lätt att dra historiska paralleller.
– Jag har en känsla av att det mer är ögonblickets ingivelse, man har en färgburk i fickan och tar tillfället.
För Hyresbostäder gäller, precis som för all verksamhet i Norrköpings kommun, att allt klotter ska vara sanerat inom 24 timmar från det att det upptäcks.
– Det är en ambition vi har för att vi vill ha rent och snyggt. Det är inte alltid vi klarar tidsgränsen. Allt klotter polisanmäls.
Även i Linköping polisanmäls allt klotter och ambitionen är att det ska vara borttvättat inom 24 timmar. Ett problem har varit att ansvaret för saneringen ligger uppdelat mellan kommunens drift- och underhållsavdelning, det kommunala bostadsbolaget Lejonbostäder och Tekniska verken.
– Samordningen fungerar inte fullt ut, så vi har fått uppdraget att under 2019 försöka hitta ett sätt att samarbeta bättre, säger Jimmy Johansson, avdelningschef på stadsmiljökontoret i Linköping.