Eva och Jan-Erik Andersson äger företaget sedan 33 år och har arbetat upp något som blivit vida känt. För vem har inte någon gång fikat på Jannes i Sörping?
Numera är också sonen Fredrik med och jobbar plus två anställda.
Fortfarande går Janne till jobbet med samma entusiasm klockan fem varje morgon för att baka och öppna två timmar senare.
Det roliga med bakning upptäckte han redan i skolköket. Uppväxt i Åtvidaberg och kom 1965 in som lärling på ett konditori i Linköping. Det blev första steget mot drömyrket, att bli konditor. Ett yrkesval han aldrig ångrat.
Med tiden kom också lusten att få något eget och när Eva och Janne fick veta att Bröderna Nilsons Eftr. i Söderköping var till salu åkte de hit, slog de till utan betänketid och tog över 1982.
– Jag såg direkt möjligheterna här i Söderköping, säger han. Det första vi gjorde var att starta ett bageri, tidigare ägare hade köpt brödet.
Bageriet var först i källaren men byggdes senare på samma plan som konditoriet efter att en livsmedelsaffär lämnat lokaler lediga. Och flera förändringar har det blivit under åren.
Här görs nu otroliga mängder matbröd, kakor, tårtor, smörgåsar i ett välorganiserat system.
Hur kan man beräkna lagom?
– Det är inte lätt, men jag har statistik så jag vet ungefär. Det som blir över fryser vi och kör till Frälsningsarmén i Norrköping.
Samarbete görs med bageriet Hans & Greta där det glutenfria brödet tas ifrån.
Ett hot idag mot all handel tycker han det är om tillgängligheten försämras, om centrala p-platserna byggs bort.
– Folk vill komma nära butiker där de handlar, säger han med en blick ut mot Hagatorget som nu byggs om.
Och allt började alltså 1895 då en ung man vid namn Robert Wiggander startade konditoriet vid Hagatorget. Idéer som han fått från en utlandsresa. Samma plats, men hus har rivits och byggts nya. Efter grundaren har det varit fem ägare som alla satt sitt namn och prägel på företaget innan Janne och Eva tog över.
År 2009 gavs en bok ut ”Konditoriet vid Hagatorget under tre århundraden” som säljs här och är en bit lokal historia.