Textilfabrik, pingislokal, elfirma, svartklubb, projektkontor...den imponerande industribyggnaden på Kungsgatan, nedanför Bergsbron, har hunnit med mycket under sina nästan 120 år på platsen. Nu går den en ny framtid till mötes. Som bostadshus. ED Gruppen har köpt fastigheten av Skanska och planerar för ett 60-tal hyreslägenheter.
– En fantastiskt vacker byggnad som vi ska ta tillvara på bästa sätt och med stor ödmjukhet. Vi ska vårda fastigheten ömt. Ett återbruksprojekt, ungefär som fallet varit med vårt projekt Ruddammen vid Nya torget, säger Henrik Eklund, vice vd på ED Gruppen.
Textilfabriken Ströms AB gamla lokaler är numera Q-märkta både interiört och exteriört och det kommer givetvis att påverka arbetet med att göra lägenheter av de öppna, stora fabrikslokalerna.
– De stora ytorna är bara bra för vår del. Vi slipper riva en mängd väggar och kan i stället forma miljön som vi själva vill. Det finns redan fina gamla fönster och otroliga bjälklag som vi tänker ta tillvara och utnyttja. Det kommer att i huvudsak bli ettor och tvåor och vi tänker oss en målgrupp bland studenter i första hand, säger Henrik Eklund.
ED Gruppen räknar med att satsa cirka 70 miljoner kronor på projektet. Då är inte köpeskillingen inräknad.
Inflyttningen är planerad till sommaren 2024.
– Vi gillar att bygga snabbt och är säkra på att klara den tiden. Vi börjar bygga under första kvartalet 2023, när bygglovet är klart, säger Henrik Eklund.
Skanska köpte i sin tur fastigheten av Lundbergs 2017 och har under senare år utnyttjat lokalerna som projektkontor under arbetet med nyss färdigställda Färgeriet intill.
– Att bygga om gamla fastigheter är inte vår kärnverksamhet. Därför säljer vi nu. Det är roligt att en lokal aktör med både förmåga och kompetens tar över. Huset är definitivt bevarandevärt, säger Erik Carlborg på Skanska.
Ströms AB bildades 1866 medan fabriken på Kungsgatan stod klar 1904. Den byggdes till 1911. Ströms kom att bli ett av de stora ylleföretagen i Norrköping. Vid förra sekelskiftet försämrades konjunkturerna för den lokala ylleproduktionen och flera av företagen satsade därför på stordrift. Som den stora sammanslagningen 1913, där Ströms AB, Bergsbro AB, R Wahrens AB och Brücks Fabriks AB blev ett gemensamt företag under namnet AB Förenade Yllefabrikerna, Yfa. Inte ens det hjälpte i längden och 1970 var tiden ute för Yfa.