Den 26 november gick tiden ut för att överklaga hovrättens domar efter dubbelmordet på Slottsgatan i december 2019 och mordet på Ingelstaområdet i april 2020.
Samtliga av de sex åtalade männen – varav fyra var misstänkta för inblandning i dubbelmordet – har valt att överklaga och yrkar att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd och ändra hovrättens dom gällande Ingelstamordet.
Men från åklagarhåll har det inte inkommit någon överklagan i något av fallen. Det är riksåklagaren som överklagar domar till HD och inhämtar yttranden från den aktuella åklagarkammaren, men i det här fallet så blir det inget överklagande. Därmed kan vi nu – nästan exakt två år efter händelsen – fastslå att ingen kommer att dömas för dubbelmordet.
– Det här var ett svårt fall från början. Vi valde att väcka åtal och ta det till domstol då vi tycker att det finns tydliga uttalanden och bildmaterial som kopplar de åtalade till dubbelmordet, men tyvärr räckte det här inte i domstolen med hänvisning till bevisläget, säger kammaråklagare Karin Sandén, som tillsammans med Anna Hjorth lett ärendet.
Vad är det som gör att ni valt att inte överklaga?
– Det är just de höga beviskraven. Det är få ärenden som tas upp av Högsta domstolen och det är väldigt sällan som bevisfrågor blir avgörande i indiciemål.
Riksåklagaren överklagar varje år ett antal hovrättsdomar till Högsta domstolen. 2020 var det 14 mål. HD skriver själv så här om prövningstillstånd på sin hemsida:
"Huvudregeln är att prövningstillstånd bara lämnas om Högsta domstolens avgörande kan få betydelse som prejudikat, det vill säga ge ledning för hur andra liknande fall ska bedömas. Den omständigheten att hovrätten kanske borde ha dömt på ett annat sätt räcker därför inte för att Högsta domstolen ska ta upp målet och pröva det".
Kan inte encromaterialet få betydelse som prejudikat?
– Det är i så fall försvaret som får driva den frågan. HD har flera gånger valt att inte meddela prövningstillstånd när det gäller encro-material. Så sent som för ett par veckor sedan kom beskedet att HD inte ger prövningstillstånd i det så kallade Örebromålet, som ju har kopplingar och liknelser till vårt mål.
Det var den 30 juli i år som sju personer, varav en man från Norrköping, dömdes av Göta hovrätt till fleråriga fängelsestraff för bland annat förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott och allvarlig narkotikabrottslighet. Sex av de dömda i gängmålet valde att överklaga till HD – som inte ger prövningstillstånd då det "inte kommit fram något skäl".
– Med tanke på kraven för att meddela prövningstillstånd och beslutet i Örebrofallet, känner vi att det är svårt att argumentera för att HD ska ta upp dubbelmordet.
Hur tror du anhöriga till mordoffren reagerar på att ingen kommer att dömas för de morden?
– Det är klart att för anhöriga kan en fällande dom vara ett avslut, det kan vara en del av deras sorgeprocess. Men jag hoppas att de anhöriga kan känna att rättegången var ett avslut. De vill naturligtvis veta vad som hände den där natten och genom filmer och vittnesuppgifter tycker jag ändå att man fick en tydlig bild av vad som hände.
När det gäller Ingelstamordet så har samtliga sex försvarsadvokater begärt anstånd med att utveckla skälen för prövningstillstånd. Därmed dröjer det till i slutet av december innan HD fått in allt material.