– Det här är ett slag i ansiktet mot oss som lägger ner massor med jobb för att ta hand om hemlösa okastrerade katter, säger Elin Yngvesson, vice ordförande för Djurskyddet Fia-Hemmet.
Det som upprört Fia-hemmet och en rad andra djurskyddsföreningar och privatpersoner är den avelsplan som den nybildade ideella nationella föreningen Lantrasföreningen bondkatten har tagit fram och som godkändes av Jordbruksverket i december.
Föreningen, som utgår från att bondkatten är ett nyttodjur med uppgiften att jaga råttor och möss, ser ett utrotningshot i och med att allt fler väljer att kastrera sina katter på landsbygden. "Vi kalkylerar med att 80 procent av katterna på landsbygden i dag är kastrerade", skriver man i avelsplanen och betonar därför vikten av att hålla okastrerade katter utomhus: "Att låta fertila katter vistas utomhus är en förutsättning för lantrasens bevarande". Och "Består kullen av fler ungar än behovet, eller vad katthonan bedöms kunna föda upp, kan kullreducering övervägas".
– Det här går emot allt vi jobbar för. Vi utbildar och informerar om hur viktigt det är att kastrera och märka katter. Och kastrerar man katterna kommer problemet med kullreducering, alltså avlivning, aldrig att uppstå, säger Elin Yngvesson.
– Och hemlösa katter är inget problem som bara finns i städerna. Tvärtom. Merparten av de hemlösa katter vi har tagit hand om under senare år har varit utanför tätorter.
Jordbruksverket, som alltså godkände avelprogrammet i december förra året, skriver i sitt beslut bland annat att man bedömer att "föreningens riktlinjer reglerar en verksamhet vars syfte är att bibehålla en frisk kattpopulation med djur som kan utföra sina naturliga beteenden."
Samtidigt skärpte Jordbruksverket så sent som i somras föreskrifterna kring katter som rör sig fritt utomhus. I föreskrifterna står bland annat att katterna bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.
– Vi blev jätteglada när beskedet kom och tänkte "äntligen". Men nu jobbar Jordbruksverket i stället mot sig själv, säger Elin Yngvesson.
Men som sagt – protesterna har inte låtit vänta på sig. I ett nationellt upprop initierat av föreningen Hittekatter i Sverige finns nu över 14 000 namnunderskrifter. Och uppropet har fått effekt.
Jordbruksverket ser just nu över beslutet. I ett mejl skriver Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbrukverket, så här:
"Vi tar till oss av de synpunkter som förts fram gällande detta och har därför bestämt att se över detta beslut igen. Det arbetet har vi påbörjat och kommer i slutet av veckan bestämma om vi ska ändra detta beslut eller ej."
Vi har sökt ordföranden i Lantrasföreningen bondkatten, Eva Alverin, för att få svar på bland annat hur man kan garantera en sund djurhållning om man håller fertila katter utomhus. Ser föreningen några risker? Och hur tänker man kring att avliva katter som det inte finns "behov "av? Kan det inte uppfattas som ett förringande av kattens värde? Och hur ser man på reaktionerna som kommit?
Men Eva Alverin vill inte uttala sig. I ett sms skriver hon:
"Ärendet ligger nu hos JBV som är ansvarig myndighet så vi har valt att invänta våra möten och diskussioner med dem innan vi uttalar oss offentligt."