Kan fyndet i marken äventyra jakten på drömfabriken?

En arkeologisk utredning ska nu utföras på den mark där kommunen gärna ser att Northvolts batterifabrik byggs. "Det är ju inget jag kan ta hänsyn till", säger arkeologen Alf Ericsson om kommunens planer.

Arkeologen Alf Ericsson leder nu den undersökning som ska göras vid marken där kommunen gärna ser att Northvolt etablerar en batterifabrik med 2500 arbetsplatser.

Arkeologen Alf Ericsson leder nu den undersökning som ska göras vid marken där kommunen gärna ser att Northvolt etablerar en batterifabrik med 2500 arbetsplatser.

Foto: Lars Andersson, Annika Flood, Lars Andersson

Norrköping2022-01-29 08:43

En viss hasselsnok har som bekant satt käppar i hjulen för byggandet av E22:s förbifart i Söderköping. Kan det nu finnas risk för en liknande – udda – bromskloss kring den uppmärksammade jakten på Northvolts batterifabrik? 

Klart är i alla fall att Länsstyrelsen i Östergötland den 26 januari meddelade att en arkeologisk utredning ska genomföras i en skogsmark strax väster om Norrköping. Kommunen arbetar för närvarande med en detaljplan för området inom fastigheterna Borg 17:16, 17:17 och 17:26. 

undefined
I den här skogsmarken ska det nu utföras en arkeologisk utredning efter indikationer på fornlämningar i området.

Enligt kommunens planer ska skogen avverkas, därefter väntar sprängning och schaktning innan det blir byggnation av en industribyggnad.

– Det gäller etapp fem som är tänkt för Northvolt, den arkeologiska utredningen är en standardutredning under framtagandet av detaljplanen, säger Daniella Aman, mark- och exploateringsingenjör på samhällsbyggnadskontoret.

Länsstyrelsen motiverar sitt beslut med att det inom området sannolikt finns "fornlämningar som i dag inte är kända". Utredningen ska fastställa om det finns fornlämningar och ge länsstyrelsen beslutsunderlag inför fortsatta åtgärder.

Johan Nordström är planarkitekt vid Norrköpings kommun och projektledare för just det här området. 

– När vi tittat på vårt kartlager finns det antydningar om fornlämningar på två platser inom planområdet, därmed behövde vi beställa en arkeologisk utredning för att undersöka vad som finns.

Finns det en oro för att arkeologiska fynd kan försena detaljplansprocessen?

– Det finns alltid en osäkerhet när man börjar gräva. Det finns en risk för att eventuella upptäckter medför att tidsplanen stannar upp. Fördelen med det här området är att vi i ett tidigt skede hittat indikationer på fornlämningar, enligt min uppfattning kan det ta längre tid om det här upptäcks i ett senare skede, förklarar Nordström.

Hur ser du på den arkeologiska utredningen?

– Det här är ju inget moment man kan hoppa över. Vi har en lagstiftning vi måste följa. När man har börjat gräva kan man hitta fornlämningar, markföroreningar och annat.

Och det är väl samma förutsättningar i hela landet?

– Ja, det är samma regler för alla kommuner, säger Johan Nordström och syftar på Göteborg och Skövde som pekas ut som Norrköpings svenska konkurrenter om fabriken.

undefined
Alf Ericsson är arkeologen som leder undersökningarna av marken där kommunen gärna ser att det byggs en batterifabrik.

Mannen som ska leda utredningen av den attraktiva marken är Alf Ericsson vid konsultfirman Arkeologerna SHM med kontor bland annat i Linköping. Han är väl bekant med det aktuella området.

– Ärligt talat är det ur arkeologiskt perspektiv inget hett område. Det är skogsmark och utmark. Jag tror inte att vi kommer att hitta så där jättemycket, säger han.

Vad händer om ni gör några heta fynd?

– Vi registrerar ju alla fornlämningar som görs. Sedan är det länsstyrelsen som fattar beslut om det ska göras fler undersökningar.

Norrköpings kommun vill ju gärna etablera en fabrik på den här marken, som kan ge över 2 500 jobb påverkar det ditt jobb?

– Det är ju inget jag kan ta hänsyn till. Jag vet bara att kommunen har planer för en industribyggnad.

undefined
Konsultfirman Arkeologerna har tidigare bland annat ansvarat för utgrävningarna i Inre hamnen i Norrköping.

Åtta fältdagar är beräknade för undersökningen, som beräknas kosta 187 140 kronor exklusive moms.

– Min beställare på Norrköpings kommun har förklarat att ärendet är brådskande, så det ska vara gjort före april, säger Alf Ericsson.

Den som är intresserad av att se vad som hittas i marken kan gå in på fornsök på www.raa.se

Drömfabriken

Northvolt bygger litiumjonbatterier till elbilar och för lagring av energi.

De bygger just nu en jättefabrik i Skellefteå, där den största delen av tillverkningen kommer att ske. 

Flera orter i Sverige och i utlandet slåss om att få Northvolts andra jättefabrik. Här kommer omkring 2 500 personer arbeta.

Enligt Anna Selander, samhällsbyggnadsdirektör i Norrköpings kommun, är tidsplanen att en detaljplan antagen innan sommaren. I så fall har processen gått på ungefär halva tiden mot normalt.

Karta: Borgs kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!