Han kallas för "knarkbaronen" efter udda satsningen utanför stan

Vännerna bestämde sig för att satsa på kontroversiella växten med drömmen om att bygga en by helt i hampa. "Tyvärr är det väl så att man buntar ihop industrihampan med cannabis", säger John Söderström.

Simon Kuylenstierna och John Söderstam satsar på hampa.

Foto: Liv Hellström & egna videoklipp

Norrköping2024-10-19 12:20

Strax söder om Norrköping, i närheten av E4:an, ligger gården Landsjö. När man kör genom allén upp till gården får man syn på en växt som får en att haja till. I vinden svajar något som liknar den växt som drogen cannabis kommer från – men riktigt så är det inte. Det är visserligen hampa, men inte den typ som är narkotikaklassad. Det är industrihampa.

Simon Kuylenstierna, 34, är uppvuxen på gården i Landsjö och efter att ha bott i Stockholm kände han att det var dags att flytta hem igen. När han skulle bygga en musikstudio stötte han på hampa som isolering – och där väcktes en idé.

Han skulle gå i sin pappas fotspår och fortsätta driva lantbruk på Landsjö och att odla hampa skulle bli ett sätt för honom att sätta sin prägel på gården.

undefined
Simon Kuylenstierna hoppas kunna bygga en by av hampa och egen odlad skog på gården Landsjö.

John Söderström, 32, lämnade också Stockholm för att flytta hem till Norrköping. Han kom i kontakt med hampan när han arbetade som artistbokare på Arbis. Han träffade då en artist som förespråkade användningen av hampa – av både den olagliga och lagliga typen. Samtalet fick honom att fundera på hur man kunde gå tillväga om man ville satsa på industrihampa.

– Första steget var att man behövde en lantbrukare, säger John.

undefined
"Tyvärr är det väl så att man buntar ihop industrihampan med cannabis", säger John Söderström.

Av en slump stötte han på Simon på en utekväll och de bestämde sig för att testa.

Den hampa som Simon och John valt att satsa på är främst industri- och fiberhampa. Att odla vissa sorter av hampa har varit lagligt i Sverige sedan 2003. Hampa är ett släkte växter där bland annat den narkotikaklassade sorten cannabis ingår. Därför är det ett växtsläkte som kontrolleras hårt i Sverige.

Hampa har många användningsområden, både inom livsmedelsindustrin och inom bygg- och textilindustrin, men Simon och John märker av att staten ställer hårda krav när det gäller odling av växten.

– De är väldigt hårda med just hampa, säger Simon.

undefined
De beskriver hampan som en framtidsväxt med många olika användningsområden.

Han menar att det finns ett stigma runt industrihampa, där många tror att det är samma sak som cannabis. Visserligen är cannabis samlingsnamnet för bland annat hasch och marijuana som kommer från just växten hampa, men det är en annan sorts hampa än den som odlas på Landsjö.

– Det är en kusin till den narkotikaklassade hampan. Den är som potatis och tomat, säger han.

undefined
Växten går bland annat att använda till textil, plast, isolering och som mat.

Flera myndigheter är inblandade när det gäller kontroller av hampaodlingar i Sverige. Simon och John upplever att odlingen av hampa i Sverige är mycket hårdare kontrollerad än i andra länder.

– Det är tråkigt att bara på den tiden sedan vi började jobba mer aktivt med det har det redan blivit hårdare och tuffare. Vi trodde att det skulle bli lättare, bland annat för att det rullar på bra i Frankrike och England, säger John.

Vad får ni för reaktioner när ni berättar att ni odlar hampa?

– Många säger bara att "Ni kommer röka det där", säger Simon.

– Knarkbaronen på Landsjö, skrattar John.

undefined
John Söderström och Simon Kuylenstierna hoppas på fler beredningsverk i Sverige, så att hampan kan bli populärare att använda som isolering.

Men kan man bli hög på den här hampan?

– Nej, det kan man inte. Det är som att försöka bli full på alkoholfri cider, säger Simon.

Trots vissa svårigheter beskriver de hampan som en framtidsväxt som de hoppas kan få en större och mer betydande roll i samhället.

– Med hampa kan man bygga koldioxidneutrala hus, säger Simon.

– Textilindustrin kan också använda hampa, tillägger John.

undefined
Fröna kan bland annat användas som fågelfrö.

Hittills har hampaprojektet varit lite av en sidosyssla för Simon och John, men de har förhoppningar om att det ska byggas fler beredningsverk för hampa, så att det går att tillverka till exempel isolering till hus.

undefined
Simon berättar att fibrerna i hampan är väldigt starka.

Det råder ingen brist på idéer hos Simon och John. Under åren har de sålt hampafrön till fågelmat och de nätverkar med andra lantbrukare som odlar hampa för att se hur de kan fortsätta framåt.

– Vi har haft samtal med några som vill göra köttsubstitut, säger Simon.

– Det går även att använda till att göra plast.

undefined
De hoppas att växten kan få en mer betydande roll i framtiden.

Men drömmen som kanske är mest förestående är den om att bygga en by i hampa ute på Landsjö. De har själva märkt av trenden att människor lämnar städerna för ett lugnare liv på landet och eftersom hampan binder mer koldioxid än vad som släpps ut vid tillverkningen känns det som rätt alternativ.

– Det finns en dröm om att bruka skogen och hampan och odla husen här, säger Simon.

Redan i början av nästa år hoppas Simon kunna lägga ut tre tomter till försäljning.

– Där får köparen välja ett färdigt stolphampahus. Därefter har vi nio tomter till som antingen säljs på samma sätt. Om vi har råd att bygga något i egen regi kommer vi att göra det för uthyrning, säger Simon.

undefined
Här odlas industrihampa på Landsjö söder om Norrköping.
Hampa

Den största producenten av hampa i EU är i nuläget Frankrike, som står för mer än 60 procent av produktionen i EU. 

Vad kan hampa användas till?

1. Textilindustrin (hampfiber)

2. Livsmedel och foder (hampfrön)

3. Byggsektorn (hampfiber)

Där användas huvudsakligen som hampakalk (hampbetong), hampull och isoleringsskivor av hampfiber.

4. Papperstillverkning (hampfiber)

5. Annan användning

Där används den som ersättning för plast. Andra användningsområden är bland annat inom kosmetika (oljor, kropps- och hårvårdsprodukter) och inom energiproduktion (biobränslen).

Källa: Europeiska kommissionen

Karta: Landsjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!